Efter stängningen: Så blev trycket på akuten

Sedan jourcentralen i Luleå stängde har antalet patienter som söker hjälp på akuten ökat."Det är ingen rusning men en lätt ökning", säger akutchefen Mattias Morin.

Sett till heåret 2018 så har antalet patienter som söker vård,  totalt sett, på akutmottagningen på Sunderby sjukhus minskat.

Sett till heåret 2018 så har antalet patienter som söker vård, totalt sett, på akutmottagningen på Sunderby sjukhus minskat.

Foto: Henrik Radhe

luleå2019-04-03 18:09

Från och med februari 2018 har jourcentralen i Luleå haft stängt kvällstid på vardagar. När beskedet kom rörde det upp starka känslor bland kommunmedborgarna och Vårdförbundet befarade stora konsekvenser med ökad belastning på akutmottagningen på Sunderby sjukhus.

Nu visar färsk statistik för 2018 att antalet patientbesök mellan klockan 17-23 ökat, i runda slängar med cirka 200–250 patienter.

– Visst det har medfört en ökning på akutmottagningen men det är ingen rusning. Mindre än en patient per dygn, säger verksamhetschefen för akut omhändertagande Luleå och Boden, Mattias Morin.

Han säger också att siffrorna inte var någon större överraskning utan följer beräkningarna som de gjorde i samband med stängningen av jourcentralen.

Som Norrbottens Media tidigare berättat så upplever vårdpersonalen på akutmottagningen en ökad arbetsbelastning. Enligt Mattias Morin beror den inte på att antalet patienter ökat under kvällstid, statistik för helåret 2018 visar att antalet patienter som söker hjälp totalt sett minskat något.

– Det vi kan se är att den vårdplatsbrist vi har på sjukhuset gör att patienterna ligger kvar på akuten mycket längre. Det i sin tur orsakar en ökad belastning. Vi har inte fler patienter till akuten men fler som ligger där samtidigt.

Målet är att alla patienter ska vara färdiga inom fyra timmar, men det finns exempel på patienter som legat och väntat i långt över 20 timmar.

– När vi ser att det blir långa väntetider och att det är trångt i huset tar vi in extra personal på akuten. Vi är ganska välbemannade, vi är en av få enheter som har ett bra söktryck, det är populärt att jobba på akutmottagningen.

Vidare säger han att akutmottagningen också brottas med att det finns ett överflöd av patienter som egentligen borde söka vård hos primärvården. Beräkningar visar att 30 procent av de som kommer till akutmottagningen hade kunnat på hjälp på en hälsocentral.

– Jag vill inte att någon som behöver hjälp inte ska söka till akuten, det är inte det jag menar. I stället är det upp till oss att skapa ett bra underlag och hänvisa patienterna på ett bra och säker sätt, säger Mattias Morin.

Orsaken till att jourcentralen i Luleå stängde kvällstid på vardagar är att telefonrådgivningen 1177 behövde stärkas och de sjuksköterskor som jobbade där inte längre kunde bemanna jourcentralen.

Läs mer: Upprörda känslor kring jourcentralen

Läs mer: Jouren kan sluta med kvällsöppet

Läs mer: Nödropet från akuten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om