I måndags hittades 14-åriga Yasmine död på en av Örnässkolans toaletter och i torsdags fördes två elever från Ängsskolan på Hertsön till Sunderby sjukhus.
Vad som ligger bakom de separata händelserna är ännu inte bekräftat, men i Yasmines fall har hennes föräldrar kopplat samman hennes död med boffning.
På fredagen kallade Luleå kommun och polisen till presskonferens med anledning av veckans händelser – budskapet var att alla behöver ta ansvar just nu, förutom skolan och polisen även föräldrarna.
– Det vi som samhälle behöver sluta med, det är att peka finger, att det här borde den här aktören göra och det här behöver skolan göra. Nej, det här behöver vi föräldrar ta tag i tillsammans med våra barn, säger kommunpolisen Magnus Carlborg.
Han säger att Luleå inte sticker ut på något sätt vad gäller boffning bland unga men att medvetenheten behöver öka.
– Vi har inte sen tidigare haft tydliga indikationer att vi har ett stort problem kring boffning. Vi har haft isolerade händelser, där vi fått kännedom om att det förekommit och de har man också försökt hantera då. I övrigt så är det här fruktansvärda som har hänt en väckarklocka på hur farligt det är och därför ska vi ha den här medvetenheten.
Samtidigt uppmanar han föräldrar att vara uppmärksamma på vad som pågår i deras barns sociala medier.
– Det vi ser nu runt boffning är att det i våra barns sociala förkommer både uppmuntring och hetsning och liknade kring det här. Och det är mycket av vad budskapet handlar om, att göra föräldrar medvetna om vad som faktiskt försigår där. När det gäller boffning måste vi prata med våra barn om att det faktiskt innebär livsfara. Du som förälder behöver adressera de här frågorna, du behöver prata om det för att visa att du bryr dig, men också kanske ställa frågorna för att visa att du är påläst och känner till att det här förkommer.
Har ni hunnit utreda om det är faktiskt är boffning det rör sig om i det första fallet?
– Vi har kommit så långt att det har kommit ett preliminärt besked och det ändrar inte den bilden vi har, det vill säga det är inget brott begånget. Dödsorsaken är fortfarande inte fastställd, men vi vill inte gå in i detaljer utifrån omtanke om anhöriga.
Louice Stridsman, grundskolechef, säger att boffning inte är ett utbrett problem men frågan behöver lyftas.
– Konsekvenserna är förödande och därför vill vi tillsammans föra upp det på dagordningen, säger hon och fortsätter.
– Vi har under februarimånad uppmärksammat vårdnadshavare på det här, men det är inte så att vi skulle säga att det är ett utbrett problem. Men eftersom konsekvenserna blir så pass stora, så vill vi agera kraftfullt på de få fallen.
Ni informerade om det här i februari, varför gjorde ni det då?
– Då gjorde vi det utifrån att vi hade fått höra om problem, så vi har uppmärksammat det och vi gör det tillsammans med polisen och socialtjänst när vi delar lägesbilder.
Vid presskonferensen ställdes flera frågor angående torsdagens händelse som ägde rum på Ängskolansskolan på Hertsön, där två elever fick föras till sjukhus. Bland annat om det rörde sig om boffning.
– Det här är ju enskilda händelser och enskilda elevärenden, så vi väljer att inte kommentera det i detalj, säger Louice Stridsman.
Efter händelserna har Luleå kommun aktiverat krisgrupper.
– Vi har haft olika möten i lite olika konstellationer. Just när det gäller det nära arbetet på skolorna så är det krisgruppen vi träffar där, säger Louice Stridsman.
Vilka åtgärder har ni tagit beslut om efter krismötena?
– Vi håller just nu på att arbeta tillsammans med socialtjänst och polis, hur kan vi gå ut till vårdnadshavare ytterligare en gång. Berätta om riskerna med boffning och hur de kan vara ett stöd för deras barn.
Hur resonerar ni med eleverna kring det som har hänt?
– Vi har förstärk elevhälsan, så det finns många vuxna kring barnen att fånga upp tankar och känslor.
Skulle det behövas fler vuxna i skolan, förutom pedagoger?
– Fler vuxna i skolan är alltid välkommet. Då har vi fler som är med våra barn, säger Louice Stridsman.