Polischefen om skjutningarna: "Har skapat otrygghet"

Polisen oroas över att en liknande utveckling ska ske i Luleå som i andra städer i Sverige, med skjutningar mellan kriminella gäng. "Man kan nästan se hur det sprider sig i landet", säger Jonas Sköld.

Polisen oroas över utvecklingen i Norrbotten, där kriminella gäng söderifrån etablerar sig på knarkmarknaden här.

Polisen oroas över utvecklingen i Norrbotten, där kriminella gäng söderifrån etablerar sig på knarkmarknaden här.

Foto: TT

Luleå2021-10-23 06:00

Fredagens skjutning sker mindre än tre månader efter dådet på Notviken då en kvinna mördas. Ett brutalt mord med direkta kopplingar till kriminella nätverk i Stockholm, men även till Hells Angels.

Jonas Sköld, biträdande polisområdeschef, konstaterar kort in på intervjun att det finns oro inom myndigheten att Luleå ska få en liknande utveckling som i Linköping och några andra mellanstora städer i Sverige.

En lång rad av dödsskjutningar.

– Man kan nästan se hur det har spridit sig i landet. Det vill vi inte se här, säger Jonas Sköld.

Under det senaste året har vi rapporterat om grov brottslighet i spåren på individer som rör sig i kretsarna runt Hells Angels men även kopplade som varit kopplade till kriminella nätverk i Stockholm.

En anledning till dessa rörelser från grovt kriminella personer har vi tidigare avslöjat – hotbilden.

Men förflyttningarna kan även vara rent affärsmässiga, menar Sköld.

– En förklaringarna som vi tror kan ligga bakom det här är att det finns en narkotikamarknad som är orörd. Det genererar i sin tur våld. Narkotika och våld är ofta sammankopplat. Det hänger liksom ihop. 

När det gäller mordutredningen efter dådet på Notviken förklarar Sköld att han varken vill eller kan lämna några kommentarer.

– Däremot konstaterar vi att det är den typen av våldsbrott, som har skapat väldigt mycket otrygghet i Luleå, inte är något vi vill se fortsättningsvis. Vi kommer göra allt för att motverka och förebygga dem.

Jonas Sköld tror att vägen till framgång är samverkan mellan polisen och andra myndigheter, för att fånga upp invidiver som är på väg in i en kriminell livsstil.

Ser du den här utvecklingen som ett misslyckande?

– Ett misslyckande är ett ganska hårt ord. Vi tycker att vi har jobbat ganska framgångsrikt med både den brottsutredande verksamheten och det förebyggande arbetet. Sedan är det så att vi tar del av det som händer i landet i stort till slut, och det är då man kan se det här mönstret. 

Ska invånarna i Luleå och i övriga Norrbotten känna sig oroliga?

– Nej, jag tycker inte det. Vi kommer att göra allt vi kan för att invånarna ska känna sig trygga. Jag förstår om dom känner sig oroliga för varje händelse som sker. Det är lätt att man tänker att allt har med varandra att göra, men så är det ju inte. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!