Efter sjukdomen – nu är profilen tillbaka i svampskogen

Göran Lidén är en av norra Sveriges största profiler när det handlar om matsvamp. I vinter hängde den 73-årige svampkonsulentens liv på en mycket skör tråd.

Göran Lidén var med om att starta Luleå svampklubb 2014. Den i dag 73-årige svampguiden har under många år hjälpt nybörjare att stå på egna ben när det gäller plockning av matsvamp.

Göran Lidén var med om att starta Luleå svampklubb 2014. Den i dag 73-årige svampguiden har under många år hjälpt nybörjare att stå på egna ben när det gäller plockning av matsvamp.

Foto: Joakim Nordlund

Luleå2021-09-09 09:00

Han placerar svampkorgen i sin rollator som han har plockat fram ur bilen. Med den som stöd ger han sig ut för att inventera tillgången på matsvamp. De här skogarna ute på Bergnäset i Luleå känner han utan och innan och Göran Lidén konstaterar snabbt att det är några dagar för tidigt. 

– Nu har vi fått regn och till veckan ska det bli varmt. Då kommer svampen, säger han. 

Och han vet vad han talar om. Han är en profil som har hållit i åtskilliga svampkurser genom året och med sin kunskap, sin värme och sin humor har han fått hundratals människor att våga ta steget och ge sig ut i skogen för att leta matsvamp.

– Jag har alltid tyckt om att dela med mig av det jag kan. Att plocka svamp tillsammans är ju också ett mycket fint sätt att umgås, säger han. 

Han var med om att starta Luleå svampklubb 2014 och han har varit en av eldsjälarna där sedan dess. 
Men det har varit en tuff vinter för honom – minst sagt. Han insjuknade i covid med symtom så starka att han lades in på covidintensiven i Piteå. 

– Jag var verkligen jättedålig, säger han stillsamt. 

Där svävade han mellan liv och död under tre veckor. Under den tiden låg han nersövd och andades med hjälp av respirator.

– Jag trodde nog inte att jag skulle få uppleva en till svamphöst. Så illa var det. Sista veckan väckte de upp mig lite smått men då hade jag ju röret i halsen så jag kunde inte prata, säger han. 

Han funderar ett tag: 

– Sedan fick jag lära mig att gå igen. Det var ett helvete. 

Han låg sammanlagt inlagd på akuten i sex hela veckor. Under den tiden höll läkaren Ulf Karlsson också daglig kontakt med Görans familj. 

– Jamen vilken otrolig människa. Han ringde hem och pratade med dem. Även när han inte arbetade. Utan han och hans team med sköterskor och undersköterskor hade det här aldrig gått, berättar Göran.

Han lovprisar den vård som han fick i Piteå under den tunga tiden. 

– Det var ju inte bara själva vården utan också medmänskligheten. Jag har ju arbetat på ambulansen och det var ju samma tugg som man är van vid så vi hade en kul humor mellan varandra, säger han. 

Men det fanns också stunder när han misströstade. 

– Så var det. Jag hade två nätter med mardrömmar men ändå inte så mycket sånt. Men jag låg ju där fast vid sängen och slangarna. Och då låg man ju och tänkte mycket. Vi har ju fem som låg i den öppna delen och under den veckan jag var riktigt vaken dog en granne, en kvinna, i covid. Och sedan ytterligare en man som låg en liten bit bort, berättar han. 

Glädjen är stor när vi går på tre exemplar av rödbrun stensopp. 

– Det är kan man säga ett syskon till Karljohan och det är en förnämlig matsvamp. Kanske till och med snäppet bättre än en Karljohan. Men båda två har ju en smak som ger högsta poäng. Det här är en femstjärnig matsvamp. Vill du ha den sexstjärnig så torkar man den. Då höjs smaken ytterligare ett snäpp, säger han. 

En och en halv månad på covidintensinven följdes sedan av åtta veckor med rehabträning. I samband med utskrivningen från sjukhuset kramades han om av sin läkare i Piteå. 

– Tårarna rann på honom. Han var tagen. Och glad. Han sa Göran det här trodde jag faktiskt inte, säger han. 

Du tog dig igenom den tuffa tiden och nu väntar ännu en svamphöst?

– Ja. Det är härligt. Jag så glad och tacksam. Det var ju bland annat hit som jag längtade när jag låg där i Piteå.

Några nya favoriter

Strävsoppar, lätta att känna igen med sina sopp-rör på undersidan av hatten och "tofsar" på foten. 

Sandsopp, gulbrun sopp med små "fräknar" på hatten. Blir mycket god efter torkning. Lätt att hantera.

Fårticka, en ljus svamp med taggar på undersidan, fyller snabbt upp korgen. God neutral smak. 

Citronslemskivling, grålila till gråbrun hatt, vita glesa skivor, slemmig fot med gult kött i basen. Kladdig men god.  

Blodriskor, tall- och granblodriska är goda matsvampar med lite kryddig smak. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!