Nygammal entreprenör vann fjärde upphandlingen

Turerna har varit många kring upphandlingen av entreprenör för mark- och ledningsarbeten på Hertsöfältet. På måndagen togs ett nytt beslut. Frågan är om det är fjärde gången gillt?

Civil works nordic vann även den fjärde upphandlingen av mark- och ledningsentreprenaden vid Hertsöfältet i Luleå.

Civil works nordic vann även den fjärde upphandlingen av mark- och ledningsentreprenaden vid Hertsöfältet i Luleå.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Luleå2024-03-26 06:00

Civil works nordic (CWN), som är ett dotterbolag till BDX, vann även den fjärde upphandlingen av mark- och ledningsentreprenaden vid Hertsöfältet i Luleå. Frågan är om det är fjärde gången gillt eller om även detta beslut kommer att överklagas.

– Lagstiftningen är som den är och vi kan inte garantera att det inte blir en överklagan. Det är upp till aktörerna, säger Fredrik Hansson (S), ordförande i samhällsbyggnadsutskottet.

Den första upphandlingen, som gjordes för ett år sedan, vanns av BDX. Nyab Infrastruktur överklagade och en ny utvärdering gjordes, då fick Nyab Infrastruktur uppdraget. Även detta överklagades och förvaltningsrätten beslutade att upphandlingen skulle göras om för en tredje gång och då tilldelades uppdraget CWN.

Men tredje gången var inte gillt då även detta beslut överklagades av Nyab Infrastruktur som ansåg att kommunen gjort en godtycklig bedömning av CWN:s nyckelpersoner.

– Från kommunens sida måste vi nog vara ödmjuka och säga att det var rätt att de överklagade. Det fanns kanske en anledning att göra en överprövning, säger Samuel Ek, Kristdemokraterna. 

I dag tog samhällsbyggnadsutskottet ett nytt beslut i frågan och tilldelade återigen uppdraget till CWN.

– Man har gjort en ny bedömning och poängsatt dem i vanlig ordning och som jag förstod det var det jämnt, säger Fredrik Hansson.

Avtalsspärren, den tid som är mellan vunnet anbud och fram till det att avtalet skrivs under, är satt till den 8 april. Fram till dess kan beslutet överklagas. Om inte en ytterligare överklagan sker kommer arbetet på Hertsöfältet att påbörjas så fort som möjligt.

Förutom denna långdragna upphandling, som har försenat byggstarten av Hertsöfältet med cirka ett år, är det generellt tungrott när det handlar om nya etableringar och det går inte alltid så snabbt som kommunen önskar.

– Det är många processer och myndigheter som är inblandade som gör att det tar tid. Men vissa saker får inte ta tid för då kan de sätta käppar i hjulet för viktiga etableringar, säger Fredrik Hansson.

Thomas Söderström, Liberalerna, menar att det är två saker som krockar med varandra.

– Demokratin måste få ta tid, för att det ska bli rätt men samtidigt är det brådskande med de här investeringarna. Myndigheter, kommuner och staten är inte riktigt vana vid att hantera det snabbt och det är därför det inte riktigt går som alla hade önskat, säger han

Enligt Fredrik Hansson ökar andelen aktörer som lämnar in anbud när det är lågkonjunktur och processerna blir mer komplicerade och drar ut på tiden.

– I ett annat ekonomiskt läge kanske man släpper ett anbud och går vidare. Nu är man mer mån om att vinna och strider in i det sista, säger han.

En av de industrier som ska inrymmas på Hertsöfältet är Talga som redan har påbörjat bygget av en fabrik. Men även de har drabbats av motgångar. Socialdemokraterna i Kiruna har sagt nej till den gruvdrift i Vittangi som ska utvinna grafit, en av råvarorna i det anodmaterial som ska tillverkas i fabriken i Luleå.

Talga vill nu via regeringen runda Kiruna kommun. Talga vill att regeringen enligt plan- och bygglagen förelägger Kiruna kommun att anta ny detaljplan, som tillåter markpåverkan från gruvindustri.

– Vi hoppas att den processen kan lösas, säger Fredrik Hansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!