Redan i slutet av 1990-talet togs första beslutet av politiken att det skulle tas fram en utvecklingsplan för Porsön, minns Peter Parnes, som i många år har kämpat för en upprustning av sitt bostadsområde. Efter måndagens beslut är han optimistisk.
– Det är jätteskoj, vi har ju väntat länge. Sedan är man lite luttrad, vi har fått signaler flera gånger om att Porsön ska rustas och sedan har det inte hänt. Men den här gången ser jag inte varför det inte skulle ske, säger han.
Peter Parnes är den som har tagit initiativ till Facebookgruppen "Porsöns vänner", där han kontinuerligt uppdaterar de boende om kommunens planer för området. För fem år sedan lämnade han själv in ett medborgarförslag om en utvecklingsplan för Porsön. Han ser sig lite som en nagel i ögat på politikerna.
– Det har tagits beslut och gjorts planer på diverse olika nivåer och det har gjorts trygghetsvandringar som inte har resulterat i någonting annat än pappersprodukter, konstaterar han.
Så sent som i november ifjol hölls en invigning av en liten sittgrupp i centrum som skulle vara startskottet till en större upprustning. Sedan blev det tvärtyst igen.
Förutom att centrum är nerslitet finns det ingen offentlig konst eller utsmyckning och det finns parkområden som ingen gör någonting av.
2017 beställde kommunen en ritning på strandområdet längs Björkskatafjärden av en arkitektfirma. Porsöborna jublade.
– Förslaget var jättefint. Men sedan hände ingenting, säger Peter Parnes.
Strandpromenaden är fortfarande oupplyst och strandområdet igenvuxet.
Margaretha Lundberg, 72 år, på Professorsvägen har bott på Porsön sedan 1976. Hon är med i en gårdsgrupp som gärna vill att strandområdet ska belysas och rustas.
– Vi tittar på Hällbacken och hur fint man har gjort där redan innan husen har kommit upp. Här hade vi en jättefin plats nere vid vattnet där vi kunde och sitta och grilla med barnen på förskolan som jag jobbade på. Men nu förfaller allt. Det här är en bortglömd del av Luleå.
En särskild upprustning av strandområdet har varit på gång i flera år, berättar Michael Öhman, stadsträdgårdsmästare, Luleå kommun, men i vinter sker projekteringen och nästa sommar ska den påbörjas.
Förhoppningen är att även Boverket ska skjuta till pengar och i så fall blir det en större upprustning.
– Annars får vi prioritera bland de tänkta åtgärderna, säger han.
I december planeras en ny trygghetsvandring i strandområdet.
Eivor Lundsten, 80 år, har bott på Porsöberget sedan 1976.
– Jag måste säga att jag skäms för att ingen tar hand om Porsön – inför alla studenter, alla höjdare på universitetet som kommer hit. Det satsas bara på Kronon, säger hon.
Andreas Nilsson, 18, på Forskarvägen, som har bott på Porsön i hela sitt liv, instämmer:
– Jag tycker verkligen att det ska rustas. Det har ju sett ut som det har gjort så länge jag kan minnas.
Men nu kanske det vänder. I måndags avsatte kommunfullmäktige 15 miljoner kronor i investeringsbudgeten för Porsö centrum.
– Vi vet att vi återkommande får synpunkter på att Porsö centrum behöver rustas och fräschas upp ganska rejält, säger kommunalrådet Carina Sammeli (S).
En upprustning har varit på tapeten i åratal, bekräftar hon. Men det finns ett inbyggt problem.
– Gångstigen genom centrum ägs av flera olika fastighetsägare. Det är en av anledningarna till att det ha varit svårt att göra något där, förklarar hon.
Lulebo äger en del av marken, kommunen en del och även kyrkan en liten del.
– Då gäller det att alla parter samtidigt vill göra någonting och har pengar för det i sin budget.
Det bygger alltså på att alla har råd och vilja att göra det samtidigt?
– Nje, det är klart vi kan ju göra saker på vår mark ändå, men det skulle underlätta om alla gjorde det samtidigt.
Borde inte Porsön med tanke på alla studenter som bor där ha prioriterats för längesedan?
– Porsön är ett jätteviktigt område. Väldigt många som möter Luleå för första gången gör det på Porsön. Det tråkiga är ju att vi startade ett arbete med att ta fram en utvecklingsplan för många år sedan, men tyvärr har det tagit väldigt lång tid. Porsöborna vill inte ha en långsiktig plan, de vill ha en upprustning nu. Det är därför vi har avsatt pengar.
Vad är det som säger att det kommer bli av den här gången?
– Vi har avsatt pengar och jag förväntar mig att det kommer genomförs. Jag har inte fått några signaler om att det inte skulle bli av.