Polisen utreder händelsen på tisdag förmiddag när Kyrkbyns förskola inrymdes efter att pedagoger hade sett tre maskerade personer filma mot skolgården.
– Vi fortsätter ha dialog med skolan. Vi följer också upp tips om någon har sett de här tre personerna men har ännu inte fått in något avgörande kring det, säger Magnus Carlborg, kommunpolis i Luleå.
Därför är han försiktig med att dra paralleller till incidenten vid Öhemsskolan för några veckor sedan, där barn ska ha sett en svartklädd maskerad man filma med sin mobiltelefon.
– Vi kan i nuläget inte se några kopplingar mellan det som skedde där och det vi har i Kyrkbyn nu, men det handlar i alla fall om olika antal personer.
Många turister rör sig dagligen i Kyrkbyn med både kameror och mobiltelefoner. Kan det finnas en sådan bakgrund?
– Klart att vi i polisen har tänkt på det också men i nuläget kan vi bara konstatera att vi inte vet vad just detta gällde. Om vi sen bedömer att det finns en form av hotbild, tar vi den dialogen vidare med skolaktören. Men någon sådan hotbild finns inte nu, säger Carlborg.
Han berömmer samtidigt förskolepersonalen för deras rådiga agerade.
– De gjorde det jättebra och tog ett snabbt beslut för att skydda barnen, och det får inte jämföras med panik. Man ska agera på den känsla man har.
Måndagens händelse kan också ha medfört att personal vid Kråkbergsskolan i Sunderbyn senare under eftermiddagen hörde av sig till polisen angående en mystisk bil som cirkulerade runt den skolan vid 17-tiden.
I det ärendet kunde dock polisen snabbt lokalisera bilföraren och avskriva hela ärendet.
– Vi pratade med personen och det fanns en förklaring till att han vistades kring skolan, vilket inte innebar misstanke om brott, säger Magnus Carlborg om bilföraren som var i 18-årsåldern.
Men han konstaterar också att just nyhetsrapporteringen bidrar till att allmänhet och skolpersonal ibland anmäler "mystiska" incidenter i onödan.
– Vi förväntar oss den följdverkan, för med uppmärksamheten följer också oron.
Även den tragiska händelsen i Örebro bidrar till ökad vaksamhet hos både skolpersonal och vårdnadshavare, konstaterar han.
– Naturligt att det finns en stor oro i samhället efter det fruktansvärda dådet i Örebro. Just nu är vi alla befogat mycket mer uppmärksamma när något avviker från det normala, men det måste balanseras upp mot att allmänheten inte får känna att allting plötsligt är jättefarligt.
Luleå har i dagsläget tre områdespoliser som alla jobbar trygghets- och relationsskapande över hela kommunen, så även i Gammelstad.
– Vi försöker vara närvarande nu när vi inte vet exakt vad som har hänt. Även ingripandepoliserna är en viktig del i det trygghetsskapande arbetet, säger kommunpolis Magnus Carlborg.
Förskolechefen i Luleå, Annica Backman, uppger att alla förskolor övar på krishantering av olika slag, däribland inrymning som innebär att barn och pedagoger stänger in sig i lokalerna vid ett upplevt hot utifrån.
– Ett hot kan vara så mycket. Alltifrån att det brinner till att det händer något som gör att våra misstankar slår igång. Vi har en gemensam rutin som är tydlig, säger Annica Backman.
Därför tycker även hon att personalen i Kyrkbyn agerade helt rätt.
– Vi tar alla sådana här hot eller incidenter på största allvar. Vi agerar när vi ser något som faller utanför mönstret, det får man definitivt säga att det som hände i Kyrkbyn gjorde, säger Annica Backman.
– Vi tar det säkra före det osäkra, därför har rektorn också gjort en inrymning. Det är klokt.
Även hon pekar på att det finns en extra vaksamhet nu efter masskjutningen i Örebro.
– Vi har alltid haft en hög grad av krismedvetenhet i förskolan. Vid sådana otäcka händelser blir säkert organisationer mer vaksamma, hela samhället blir ju det, även vi som har ett ansvar för barn och elever, säger Annica Backman.