Från en stor andel fjärrundervisning under pandemin så ska nu undervisningen bedrivas på plats. Beslut om fjärrundervisning får tas av smittskyddsläkare eller folkhälsomyndigheten.
– Det känns bra, vi vet att eleverna mår bäst av att vara i skolan. Vi klarar undervisningen bäst på plats. Sen kan saker förändras, vi behöver ha en beredskap, säger Eva Lindbäck.
I veckan samlas många som inte fått plugga regelbundet ihop på över ett år. Eva Lindbäck är chef över Luleås rektorer på gymnasienivå och berättar att det pågår intensivt arbete för att ordna allt inför skolstarten.
Vad har varit mest utmanande med distansundervisningen?
– Att möta och fånga upp de som behöver oss mest. De som haft svårast att själva hålla i sina studier. Eleverna som lätt tappar struktur, som behöver regelbundenheten med att komma till skolan. Det har varit största utmaningen. Under förra läsåret har möjligheten att komma in till skolan vid behov funnits. Men det känner jag är den stora vinsten, att nu ska alla vara på plats.
Att börja första året på gymnasiet brukar innebära aktiviteter för att lära känna varandra och gruppen. För de som började ettan förra hösten var detta något som knappt hann bli av.
– Elever som kommer till två och tre de känner nog inte varann så bra de heller. Där behöver vi också se till att de får närma sig som grupp, eftersom de varit så mycket hemma.