Nu föreslås politikerna säga ja till nya punkthus

Inför stadsbyggnadensnämndens sammanträde i Luleå den 25 augusti föreslås det att besluta att anta den ändrade detaljplanen för de tre nya punkthusen som Rikshem vill bygga. Detta trots hård kritik.

Så här trångt kan det bli med de nya husen (vita) på Radiomasten. Skissen är hämtad från en volymstudie som Arkitema gjort.

Så här trångt kan det bli med de nya husen (vita) på Radiomasten. Skissen är hämtad från en volymstudie som Arkitema gjort.

Foto: Arkitema

Luleå2022-08-21 20:23

Rikshem vill förtäta bostadsområdet Radiomasten på Mjölkudden. Idag äger Rikshem 172 hyresrätter på Radiomasten men vill kunna bygga fler lägenheter genom tre nya punkthus. Detta rapporterade Norr Media om i september 2021. 

Förslaget har väckt stark kritik från bostadsrättsföreningen Seniorerna som menar att det är problematiskt att förtäta bostadsområdet, bland annat då förslaget skulle innebära en havlering av grönytan för Rikshems boende. 

– Om man bygger dubbelt så mycket takyta så blir det dubbelt så mycket dagvatten. Det ska ledas av på samma fastighet. Det innebär stora risker för vår fastighet. Redan i dag pumpar vi för att hålla undan grundvattnet, sade Bo Sundström till Norr Media i april 2022.

Men Rikshem tillbaka visar Seniorernas farhågor och menar att de är ogrundade. De äger att dagvattnet från Radimasten inte kommer blöta ned Senioren. 

– Vi hanterar dagvattnet så att det inte på något sätt rinner mot bostadsrättföreningen, berättade Robin Ljunggren Bergström, fastighetsutvecklare på Rikshem, som respons på Seniorernas kritik. 

Seniorerna berättar även av de nya husen kommer skugga deras fastighet och samtidigt öka insynen i deras lägenheter och balkonger. 

Om stadsbyggnadsnämnden antar detaljplanen så kommer bostadsrättsföreningen att överklaga beslutet.

– Vi är ganska besvikna på granskningsförslaget. Vi kommer att gå vidare och överklaga så långt det är möjligt, sade Bo Sundström till Norr Media. 

I april sade även Rikshem att de inte haft planer att modifiera sitt förslag. 

– Nej, vi har inga planer på att modifiera vårt förslag. Det får bli ett överklagande i så fall, säger Robin Ljunggren Bergström.

Den 25 augusti väntas stadsbyggnadnämndens arbetsutskott anta den ändrade detaljplanen för de tre punkthusen tillsammans med flera andra förslag. Bland annat en förstärkning av Sunderby ishall. 

Där föreslås nämnden besluta att ishallen ska förstärkas genom att stålbalkar ska monteras på respektive sida för att stötta. I juni återremitterades ärendet av nämnden med önskemål om mer information om de föreslagna åtgärderna. 

Förstärkningen av Sunderby ishall väntas kosta cirka 300 000-350 000 kronor och hallen förväntas kunna tas i bruk igen till is-säsongen 2022/2023.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!