Efter kritiken: Luleås nya centrumskola ska bantas

Internationella Engelska skolan bantas i storlek, för att klara länsstyrelsens invändningar. Skolan ska ta emot färre elever än vad man först planerat för.

Här (byggnaden till vänster) vill Internationella Engelska skolan starta skola för årskurs 4-9 från hösten 2019. Förrådsbyggnaden som syns till höger på bilden ska rivas, så att det blir mer plats på skolgården.

Här (byggnaden till vänster) vill Internationella Engelska skolan starta skola för årskurs 4-9 från hösten 2019. Förrådsbyggnaden som syns till höger på bilden ska rivas, så att det blir mer plats på skolgården.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2018-11-29 19:17

I Södra hamn vill Internationella Engelska skolan etablera sig i Luleå, i kontorslokaler där Arbetsförmedlingen tidigare fanns. För att skolan ska kunna öppna krävs att nuvarande detaljplan ändras. Länsstyrelsen har framfört en rad invändningar mot skolplanerna, då man anser att området är olämpligt för skolverksamhet. Länsstyrelsen har framfört att det kan bli frågan om att överpröva kommunens beslut om detaljplan, med hänvisning till människors hälsa och säkerhet.

Nu har Luleå kommun och fastighetsägaren Diös reviderat och ändrat i de ursprungliga planerna, för att bemöta länsstyrelsens invändningar mot projektet.

Skolan kommer att få färre elever än vad man planerade för från början, då man räknade med tre klasser i varje årskurs, som mest 18 klasser med cirka 540 elever. Nu gäller att skolan som mest ska ha cirka 384 elever, eller två klasser per årskurs 4-9.

– Vi får vänta och se hur länsstyrelsen ställer sig till det, säger planchef Annelie Granljung på Luleå kommun.

Men flera av de invändningar som länsstyrelsen har framfört kvarstår i sak. Skolgården går inte att göra större och det fyra meter höga bullerplanket kommer att behövas, för att bullernivåerna på skolgården inte ska överskrida tillåtna värden.

Flera kompletterande utredningar har gjorts, bland annat en trafikutredning där man föreslår att barnen ska uppmanas att gå, cykla och åka buss till skolan för att minska problemen med biltrafik till och från skolan.

– Det är inte mycket vi kan påverka där heller, förslaget är ungefär det samma som det var från början. Det kommer att bli en utmaning absolut, om det är många som börjar samtidigt, säger Annelie Granljung.

Andra förslag är att skolan ska erbjuda eleverna gratis busskort och att skolan ska lägga schemat så att inte alla barn börjar skolan vid samma klockslag.

Från klockan sex på morgnarna kommer Willys varutransporter till butiken, lastbilarna kör in i passagen mellan Willys och den planerade skolbyggnaden.

– Det är därför vi vill att man ska ha infarten vid Småbåtsgatan, så att man inte kör mellan fastigheterna, säger Annelie Granljung.

Förslaget till detaljplan är ute på granskning och kan tidigast antas av stadsbyggnadsnämnden i januari 2019.

Hinner ni med att få lokalerna i ordning för skolstart hösten 2019?

– Vi har en tuff tidplan, det kan gå vägen. Vi jobbar utifrån det i alla fall, säger Johan Lång, Diös affärschef Luleå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!