Kommunen rensar upp vid strandkanten

Några av Luleås strandkanter fick ett lyft under fjolåret. Kommunen satsade extra resurser på slyröjning efter förslag från allmänheten. Däremot får vassen vänta.

Skurholmsfjärden är ett av flera områden där kommunen gjort slyröjningsinsatser via extra medel från Luleåförslaget.

Skurholmsfjärden är ett av flera områden där kommunen gjort slyröjningsinsatser via extra medel från Luleåförslaget.

Foto: Pär Bäckström / Frilans (ARKIV)

Luleå2025-02-11 07:00

Luleå är en stad med många vattenspeglar och långa promenadsträckor längs med vattnet. Det finns ett stort antal stränder runt om i staden men på vissa platser har naturen börjat ta över och sly skymmer utsikten och gör det svårare att nå strandkanten.

undefined
De flesta slyröjningar har redan genomförts enligt Nadja Triumf, administratör på parksektionen. Ett område hanns inte med, vid Klintbacken, men det ska ordnas innan sommaren.

Under 2024 kom det in flera Luleåförslag, medborgarförslag, som pekar på att behovet att röja är stort och antalet förslag föranledde parksektionen att dra på med extra slyröjning.

– Då valde vi att göra en extrainsats och svara ja på dem. Vi har gjort de flesta områdena klara förutom ett, Klintbacken, som vi inte hann med. Men den kommer vi ta till våren när snön har smält, säger Nadja Triumf, administratör på parksektionen.

130 000 kronor tilldelades från Luleåbidragets budget, en budget som totalt ligger på två miljoner kronor årligen.

I centrala Luleå har området från Varvet till Gültzauudden slyröjts och det har även röjts vid Notviken, Malmuddsstranden och på andra platser runt Skurholmsfjärden, i Gäddvik vid Bränneriudden samt Lilla Tomholmen i Gammelstad.

undefined
Skurholmsfjärden är ett av flera områden där kommunen gjort slyröjningsinsatser via extra medel från Luleåförslaget.

Det har även kommit in förslag om att röja vass vid vissa stränder men dessa har fått avslag. Höga kostnader, hänsyn till biologiska mångfalden, att det är en viktig livsmiljö för många arter, vattenkvaliteten och att det ger erosionsskydd ges som anledning till avslaget.

Att göra insatser i vattenmiljö kräver mycket mer än att röja sly på land, både ekonomiskt och i tillståndsväg.

– Just vassen vågar vi inte gå in på. Jag vet att min före detta chef räknade på detta och det skulle kosta mångmiljonbelopp för att göra en insats på det, säger Nadja Triumf.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!