Efter Hooja-succén: Luleå vill locka fler stora artister

Hooja bjöd Luleåborna på en sällan skådad show under lördagskvällen på södra hamnplan. Målsättningen från Luleå kommun är att kunna upprepa succén med fler stora konsertevenemang framöver. "Det är nog få som slår oss på fingrarna gällande förutsättningar att arrangera såna här konserter", säger Örjan Esensjö, evenemangslots, Luleå kommun.

Hooja på Södra hamnplan i Luleå

Hooja på Södra hamnplan i Luleå

Foto: Ulrika Vallgårda

Luleå2024-07-02 01:00

Trots kraftig blåst och en försenad spelstart går det inte att beskriva Hoojas konsertkväll på södra hamnplan som något annat än en succé. Publiksiffran skrevs till 7 000 men sågs även av en hel del personer utanför grindarna till konsertområdet.

– Med facit i hand så kan man väl säga att det hade rymts ännu fler än man tog in. Man tog in 7 000 men det hade nog egentligen rymts ett par tusen till, men det var lite svårt att veta på förhand, säger Örjan Esensjö, evenemangslots, Luleå kommun.

undefined
Barn och vuxna i alla åldrar lockades till södra hamnplan för att se norrlandsikonerna.

Örjan Esensjö känner sig mer än nöjd med utfallet av en av sommarens stora evenemang och singlar ut Miriam Bryants gästspel som en av höjdpunkterna. 

– Jag tycker det gick fantastiskt. Alla inblandade var supernöjda. Det gick ett tjut genom publiken när den hemliga gästartisten klev ut på scenen. Min uppfattning är att alla som var där gick hem med en känsla av att man har varit med om en riktigt fin upplevelse, säger Esensjö.

undefined
Miriam Bryant dök upp på scen till publikens stora förvåning.

Laleh förra sommaren och nu Hooja. Örjan Esensjö hoppas att Luleå ska kunna fortsätta locka stora artister till staden och tror att södra hamnplan kan vara en nyckel till det. 

– Det finns en stor publikkapacitet och för arrangörerna är det egentligen bara att rulla in med sina trailers så är allt på plats. El, vatten och utrymmen, säger Esensjö och fortsätter.

– Projektledaren för helgens event sa till mig att han älskar att komma till Luleå och att det är så lättarrangerat. Södra hamnplan är ju byggd som en evenemangsplats, så det är nog få som slår oss på fingrarna när det gäller förutsättningar att arrangera såna här konserter, säger han.

undefined
Över 5000 personer såg Laleh uppträda på södra hamnplan 2023.

Det är inte bara på södra hamnplan som det finns evenemangspotential. På Hägnan kunde Luleåborna se bland annat Sarah Dawn Finer och Johan Glans förra sommaren. I år stundar en konsertkväll med både Jill Johnsson och Magnus Carlsson. Örjan Esensjö berättar att fler eventuella evenemangsplatser undersöks för framtiden.

– Vi har till exempel Gråsjälören som verkligen är en liten pärla där man skulle kunna ha musikakter till exempel. Vi har även varit ute och tittat på ytorna runt Niporna, det skulle också kunna funka bra. Det finns en del platser med potential, säger Esensjö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!