Politiker från flera olika partier valde att stötta Yvonne Stålnacke från talarstolen. Vänsterpartiets Nina Berggård sade att Stålnackes hanterande av frågan var det starkaste hon varit med om under sina 26 år som politiker.
– Jag har egentligen bestämt mig för att tala så lite som möjligt om det här. Men när man läser mejlen...det är väldigt grova saker. Det är klart att det känns fantastiskt skönt att få det här stödet, sade Stålnacke.
Det var i mitten av augusti som en främlingsfientlig sajt lade ut rådens mejladresser sedan ställningstagandet blivit offentligt.
– Det är viktigt att säga att det inte var Lulebor som hörde av sig. Det var människor från andra delar av landet, sade Stålnacke.
Läs mer: Får stöd efter hatangreppen
Beslutet gäller de med permanent uppehållstillstånd och var en förlängning av det beslut som togs i fjol. Det gäller tills ett annat beslut tas av fullmäktige.
– Vi vill vara varma och välkomnande och skapa bra förutsättningar för nya Lulebor. Jag har förståelse om många som stått länge i Lulebos kö har synpunkter. Men de som kommer har flytt från krig och annat elände. Jag känner att Luleåborna visar solidaritet i den här frågan, sade Yvonne Stålnacke (S).
Läs mer: Lulebos uppdrag förlängs
Även Moderaternas gruppledare Anders Josefsson stöttade Stålnacke – men yrkade avslag.
– Vi varnade redan i fjol för att det här skulle skapa motsättningar. Det är viktigt att vi klarar vårt uppdrag och vi ska självklart ta hand om människor, men vi borde börjat i andra änden. Tittat på kommunens egna lokaler. Lösningar som korridorboenden och barackboenden exempelvis, sade Josefsson.
Moderaterna fick stöd av landsbygdspartiet och Sverigedemokraterna, men hård kritik av Liberalerna, Miljöpartiet och Rättvisepartiet.
– Ska vi behandla människor olika trots att vi alla har samma behov? Det är en rasistisk uppdelning av människor, sade Rättvisepartiets gruppledare Jonas Brännberg.
– Vi har både studenter och äldre som bor i korridorboende i Luleå. Jag tycker det kan vara en dellösning, sade Josefsson.
Läs mer: "Förstår att man blir upprörd"
Flyktingpolitiken skapade debatt i ytterligare ett ärende: beslutet att stoppa utflyttningar av de ensamkommande flyktingbarn som hinner fyllla 18 år under asylprocessen och låta dem gå klart gymnasiet i Luleå.
Moderaterna yrkade avslag med motiveringen att detta egentligen var Migrationsverkets uppdrag och att kommunen därmed tar på sig en merkostnad i onödan på två miljoner. Även SD yrkade avslag men beslutet hade i övrigt ett brett stöd.
– Det är ungdomarnas behov som är viktigt, sade Carola Lidén (C), gruppledare.