Först flyttades verkstaden till nya lokaler – nu läggs den ned

Kommunen planerar att lägga ned verkstaden, som blev tvungen att flytta till hyrda lokaler förra våren.
Personalen ifrågasätter hur skattepengarna används.
– Mellan två-tre miljoner har de kastat bort på flytten, säger Per Sandberg.

I april förra året blev kommunens egen verkstad tvungen att flytta till hyrda lokaler på Lövskatan eftersom Logementet skulle rivas. Nu vill kommunen lägga ned verkstaden, som har fyra anställda. Från vänster Lars Johansson, Stefan Öhman, Håkan Jakobsson och Per Sandberg.

I april förra året blev kommunens egen verkstad tvungen att flytta till hyrda lokaler på Lövskatan eftersom Logementet skulle rivas. Nu vill kommunen lägga ned verkstaden, som har fyra anställda. Från vänster Lars Johansson, Stefan Öhman, Håkan Jakobsson och Per Sandberg.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2025-01-11 07:00

I slutet av april förra året flyttade kommunens verkstad in i en hyrd hall på Bragegatan på Lövskatan, eftersom Logementet skulle rivas. Kommunen har enligt uppgift tecknat ett treårigt hyresavtal med fastighetsägaren Stålstaden för hallen på Bragegatan.

Nu vill kommunen lägga ned verkstaden och enligt tidplanen som kommunen lagt fram ska verksamheten upphöra den 1 augusti i år. Nedläggningen motiveras med att den redovisar ett stort minusresultat. Personalen, tre reparatörer och en arbetsledare, kommer att bli övertaliga när verkstaden läggs ned. 

Personalen ifrågasätter kommunens uppgifter om det ekonomiska resultatet (se faktaruta). De säger att flytten inneburit att de fått bokföra mycket arbetstid som icke debiterad tid, eftersom hallen inte var anpassad som verkstad.

– De säger att vi gör ett stort minus, det är tack vare att vi inte kunnat dra igång verksamheten här, säger arbetsledaren Per Sandberg. 

undefined
Håkan Jakobsson, reparatör på kommunens verkstad. Elcentralen på väggen installerades efter det att verkstaden flyttat in i hallen.

Hallen var långt ifrån anpassad för att bedriva verkstad i. Det fanns bara ett dubbeluttag för 220 volt och golvet var belagt med asfalt berättar personalen. Det krävdes ett gjutet betonggolv för att golvet ska tåla belastningen av liftar och fordon. 

Lokalen är fortfarande inte besiktigad som en verkstad och alla maskiner har inte kunnat installeras. Utanför hallen finns sju stora containrar med material och verkstadsutrustning som inte kunnat packas upp. 

Elcentralen var gammal och behövde bytas ut, det enda vattenuttag som fanns var en brandpost och det fanns ingen nöddusch. Personalen beskriver hur de fått vänta i veckor på att elfirman ska komma och göra de nödvändiga installationerna. 

– Det är konstigt att man inte är intresserad av att få igång verksamheten, säger Håkan Jakobsson.

Stefan Öhman som jobbat längst på verkstaden, i 34 år, beskriver hur han hört talas om hur verkstaden ska flytta redan för 20 år sedan. 

– Aldrig i min vildaste fantasi kunde jag tro hur katastrofalt det blev. Det blev pannkaka av det, mycket tråkigt, säger Stefan Öhman.

undefined
Kommunen vill lägga ned sin egen verkstad. Fyra personer jobbar på verkstaden, från vänster Lars Johansson, Stefan Öhman, Håkan Jakobsson och Per Sandberg.

I stället för att ha en egen verkstad planerar kommunen att upphandla verkstadstjänster. 

– Allt kommer att bli dyrare om man lejer ut jobben, säger Per Sandberg.

Han ger två exempel:

  • En entreprenör tog 66 000 kronor för att reparera en sopmaskin och debiterade 59 timmar. För motsvarade jobb debiterade kommunens verkstad 28 timmar och 22 725 kronor.
  • En extern firma debiterade 34 000 kronor för att göra service på en traktor, kommunens verkstad gjorde motsvarande jobb för 20 600 kronor. 

Personalen säger att det finns en oro på kommunens andra förvaltningar för vad det kommer att innebära, både vad gäller ökade kostnader och längre väntetider för att få maskiner och fordon reparerade och servade. 

Avdelningschef Marianne Kallin har motiverat nedläggningen av verkstaden med den verksamhetsanalys som gjorts av transportenheten 2023. 

– Det finns ingen analys för verkstaden, säger Per Sandberg.

undefined
Luleå kommuns infrastruktur- och servicedirektör Helen Wiklund Wårell menar att anklagelserna om att kommunen felaktigt redovisat intäkter och löner inte stämmer.

Luleå kommuns infrastruktur- och servicedirektör Helen Wiklund Wårell menar att anklagelserna om att kommunen felaktigt redovisat intäkter och löner inte stämmer. Enligt henne har intäkterna istället kostnadsförts felaktigt av verkstaden.

– Den tid de har använt till flytten har de redovisat som en intäkt till verkstaden vilket inte går eftersom de har haft fullt upp med att flytta under den tiden och inte kan utföra beställda reparationer. Intäkter är inte samma sak som lönekostnader, vad personalen kostar oss under ett år är de faktiska lönekostnaderna och det har redovisats korrekt av oss.

Angående att verkstaden inte kunnat öppna i tid är hon medveten om att det varit problem, även om vissa uppgifter går isär.

– Att lokalen inte varit anpassad stämmer till viss del. Vi var tvungna att vänta på att fastighetsägaren skulle göra en förstärkning i golvet för att kunna använda rätt utrustning. Sedan vet jag att det har sagts att lokalen inte skulle vara besiktigad vid inflytt men det stämmer inte.

Hade ni kunnat ha kvar verkstaden om lokalen hade varit anpassad vid inflytt?

– Nej, verkstaden har haft ett minusresultat så länge jag kan minnas. Det har fungerat förut eftersom det har täckts upp av att andra förvaltningar gått med plus men nu har vi behövt göra neddragningar och då drabbas bland annat verkstaden. Den behöver inte gå med vinst men som resultatenhet behöver den kunna täcka sina egna kostnader.

Ekonomiska resultatet

För 2023 hade verkstaden intäkter på 3,2 miljoner kronor enligt kommunen. Personalen hävdar att intäkterna låg på 4,1 miljoner kronor. Kommunen anger personalkostnaderna till 2,3 miljoner kronor för 2023, medan personalen hävdar att personalkostnaderna låg på 1,6 miljoner kronor.

För januari-20 november 2024 anger kommunen intäkterna till knappt 1,3 miljoner kronor medan personalen hävdar att de låg på 1,58 miljoner kronor. Enligt kommunen låg personalkostnaderna på 1,7 miljoner kronor medan personalen anger 1,3 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!