Efter attackerna: ”Migrationsverket gör prövningarna”

Hundratals människor har dödats i olika attacker i Afghanistan de senaste veckorna. Men regeringen står fast vid sin politik.”Ett försämrat säkerhetsläge påverkar så klart asylprövningarna, men Migrationsverket gör bedömningarna i varje enskilt fall”, säger Fredrik Lundh Sammeli (S).

Står fast. "För mig som lagstiftare är det viktigt att myndigheterna följer utvecklingen och att enskildas skyddskäl alltid prövas mot rådande säkerhetsläge", säger Fredrik Lundh Sammeli (S).

Står fast. "För mig som lagstiftare är det viktigt att myndigheterna följer utvecklingen och att enskildas skyddskäl alltid prövas mot rådande säkerhetsläge", säger Fredrik Lundh Sammeli (S).

Foto: Linda Kask

Luleå2018-01-30 16:53

Måndagen den 29 januari. Minst elva personer dödades när en militärakademi angreps av beväpnade gärningsmän i Kabul. Ännu fler skadades. Två dagar innan dödade en självmordsbombare över 100 människor genom att spränga en ambulans. Talibanerna har tagit på sig det dådet. Den 24 januari attackerades Rädda barnens kontor vid Jalalabad nära den pakistanska gränsen. Fyra av organisationens medarbetare dödades och ytterligare två personer fick sätta livet till. Ett 20-tal skadades.

Den 20 januari dödades ett 30-tal personer när ett lyxhotell i Kabul angreps av beväpnade män. Fyra våldsdåd med många dödsoffer på en dryg vecka.

– Situationen i Afghanistan är allvarlig. Men det förändrar inte den ordning vi har, att riksdagen stiftar lagar och Migrationsverket gör prövningarna i varje enskilt fall. Jag har svårt att se något rättssäkert alternativ till det, säger ordförande i socialförsäkringsutskottet och norrbottniske riksdagsmannen Fredrik Lundh Sammeli.

Han understryker att han inte tror på en modell där politiken ska göra dessa bedömningar.

Rädda barnens generalsekreterare Elisabeth Ahlin säger till Norrbottens Media att organisationen väntas vara igång med sin verksamhet i Afghanistan igen inom kort. Efter attacken stängdes samtliga åtta kontor som Rädda barnen har i landet och all verksamhet avbröts.

– Fyra av våra medarbetare mördades i attacken. Men vi har funnits i Afghanistan i 40 år och vi har stora program där vi arbetar med att förbättra situationen för barnen där. Vi kan inte svika barnen, att dra ned på vår verksamhet i Afghanistan finns inte på kartan för oss, säger hon.

Hon påpekar att Afghanistan är ett av de länder i världen där det är allra farligast att vara barn.

Vad anser du om att Sverige fortsätter att utvisa ensamkommande unga och andra människor dit?

– Vi är väldigt bestämda på den punkten, utvisningarna måste stoppas. Afghanistan är inte säkert för någon nu.

Solveig Eriksson är ordförande i Rädda barnen i Luleå. Hon är bestört över den senaste tiden händelser i Afghanistan och lider med de människor hon möter som riskerar att utvisas dit.

– Hur kan vår regering skicka tillbaka människor till detta kaos? Våldet eskalerar hela tiden, jag kan inte förstå att vår regering inte förstår det orimliga med att fortsätta utvisa människor dit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om