Samma utslag som tidigare efter skotten på Floras kulle

Nytt mål efter skjutningen på Floras kulle – med exakt samma utgång. Luleå tingsrätt utdömer samma strafflängder som den förra domstolen efter att målet återförvisats av hovrätten.

Floras kulle dagen efter dådet.

Floras kulle dagen efter dådet.

Foto: Pia Hanzi

Luleå2022-08-30 14:39

Efter att hela målet återförvisats av Hovrätten för övre Norrland meddelade så Luleå tingsrätt, med den förre lagmannen Jan Erik Oja i spetsen, domen på tisdagen.

De två åtalade männen, båda 27 år gamla, döms på exakt samma sätt som den tidigare domstolen när det gäller strafflängderna.

Den utpekade skytten döms till fyra år och tio månaders fängelse och medhjälparen till två år och tio månader.

Luleå tingsrätt konstaterar i utslaget att utredningen inte ger tillräckligt stöd till åklagarens påstående, att även den medåtalade 27-åringen ska dömas som gärningsman.

Men att han "måste ha varit införstådd med vad som skulle ske", och därför ska dömas för medhjälp.

Domstolen sätter stor tilltro till uppgifterna från det kvinnliga vittnet vars vittnesmål var upprinnelsen till att målet återförvisades. Kvinnan, som är före detta flickvän till skytten, uppgav precis som tidigare att den dåvarande pojkvännen berättat att det var han som avlossade skotten. 

"Hon har varit återhållsam i sina uppgifter och lämnat detaljer som gett intryck av att vara självupplevda", skriver domstolen i utslaget.

Tingsrätten anser inte att det har framkommit några rimliga skäl till att hon skulle lämna felaktiga uppgifter för att få de tilltalade dömda för allvarliga brott."

I utslaget pekas det även på filmerna som påträffades i den medåtalade 27-åringens telefon. Filmer som innehöll skjutningar. 

Domstolen anser också att analyserna av jeansen och bältet på filmerna överenstämmer med de som påträffats hemma hos skytten. 

Uppgifter som läggs till grund för det grova vapenbrottet.

När det gäller själva skjutningen pekar rätten på bevisning i form av den cykel som tillhör en vän till offret, som försvann efter skjutningen och påträffades vid tågstationen. I cykelkorgen låg en bilnyckel som tillhör skytten. 

På cykelns handtag påträffades tändsatspartiklar.

Carolina Nilsson, advokat som försvarar den 27-årige medhjälparen som precis som skytten förnekat inblandning:

– Jag tycker det är tveksamt att min klient ska dömas som medhjälpare. Det finns väldigt lite bevisning mot honom, säger advokaten som inte hade varit i kontakt med sin klient innan intervjun.

Hon kunde därför inte säga något om en möjlig överklagan.

Vi har sökt Jacob Asp som försvarar skytten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!