Efter 127 år plockas Ansgarskorset ned

Renoveringen av Luleå domkyrka fortsätter. På måndagen plockades Ansgarskorset ned. "Den är i bättre skick än jag hade förväntat mig", säger fastighetsförvaltaren Peter Vinsa.

På måndagen plockades Ansgarkorset ned från den norra porten på Luleå domkyrka. Fastighetsförvaltaren Peter Vinsa kunde konstatera att korset är i hyggligt skick.

På måndagen plockades Ansgarkorset ned från den norra porten på Luleå domkyrka. Fastighetsförvaltaren Peter Vinsa kunde konstatera att korset är i hyggligt skick.

Foto: Amanda Liikamaa

Luleå2020-04-27 17:48

Korset är gjutet i betong, väger cirka 560 kg och var placeras över den norra porten på Luleå domkyrka.

Med hjälp av två mobilkranar lyckades personalen vid lunchtid såga sig igenom betong och armeringsjärn för att frilägga Ansgarskorset som var placerat cirka 30 meter ovan marken.

– Vi kommer att låta göra två kopior, berättar Peter Vinsa.

undefined
Ansgarskorset.

1893 stod den nygotiska domkyrkan i Luleå klar. Arkitekten Adolf Emil Melander valde rött tegel som fasadmaterial för den 54 meter långa och 35 meter breda kyrkobyggnaden. 

Det är femte gången som domkyrkan genomgår en renovering. Det har tidigare skett 1921, 1953, 1978 samt 2008/09.

Projektet har en budget på åtta miljoner kronor.

– Vi räknar med att vara klara 2024/25, även om projektet har blivit lite försenat på grund av Coronapandemin, förklarar Peter Vinsa.

Arbetet inleddes i november förra året, när fyra spiror från det stora tornet monterades ned. De restaureras för närvarande på Örnäsets kyrkogård i väntan på att återfå sin position högt över kyrkans huvudingång.

I dag, tisdag, fortsätter arbetet med att en inventering av tegelbeklädnaden. Anders Nordström, expert från Historiska hus, har kallats till Luleå för ändamålet.

– Vi kommer nog att behöva byta ut en hel del tegel. På vissa ställen är teglet i så dåligt skick att vi övervägar att låta bygga ett provisoriskt skydd för att skydda förbipromenerande från fallande skärvor, säger Peter Vinsa.

undefined
Ansgarskorset.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!