Black friday och julhandeln ljuspunkter för handlarna

Det är fortsatt dystra framtidsutsikter bland de svenska handlarna. Dock utgör Black friday och julhandeln ljuspunkter i slutet av året. "Mindre pengar i plånboken och större räkningar gör att man får mindre att handla för. Det gäller bara att hantera det på bästa sätt", säger Fredrik Josefsson, regionchef norr, Intersport.

Fredrik Josefsson, regionchef på Intersport, ser att köpmönstren har förändrats de senaste åren. Black friday och julhandeln har växt ihop.

Fredrik Josefsson, regionchef på Intersport, ser att köpmönstren har förändrats de senaste åren. Black friday och julhandeln har växt ihop.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Luleå2022-11-23 10:00

De svenska handlarna ser dystert på framtiden. Det visar Svensk Handels handelsbarometer för november. Förväntningarna hos handlarna bland de fysiska butikerna inom detaljhandeln gjorde ett trendbrott och ökade med 0,4 enheter från månaden innan till indexvärdet 74,1, där 100 är neutralt och handlarna varken ser positivt eller negativt på framtiden. Inom e-handeln ökade förväntningarna med 1,4 enheter från oktober till indexet 81,8. 

– Black friday och julhandeln är en viktig period för hela branschen. Det är slutet på året och det är mycket som händer. Det betyder inte allt men visst betyder det mycket, säger Fredrik Josefsson, regionchef norr för Intersport.

Under senare tid har köpbeteendena ändrats vad gäller Black friday och julhandeln.

– Det har som växt ihop och försäljningen har blivit mer utdragen. Tidigare sålde vi nästan inte någonting i november utan sålde allt i december. Sedan tycker jag pandemin bidragit till att försäljningen blivit mer utdragen. Tidigare drog all försäljning ingång på fredagen, men nu pågår den hela veckan, Black week, säger han.

Bland dagligvaruhandlarna ser man också pessimistiskt på framtiden, men skiljer sig från sällanköpshandeln. Förväntningarna hos dagligvaruhandlarna ökar med bara 0,1 enheter jämfört med månaden innan till indexvärdet 72,8. Här skattar handlarna att förväntningarna på försäljningen kommer att öka med 3,9 enheter men lönsamheten minskar med 2,9 enheter jämfört med månaden innan.

– Det blir så för att vi är en lågmarginalbransch. Så om priserna går upp men vi inte höjer lika mycket till kund så blir det sämre lönsamhet, säger Daniel Andersson, köpman ICA Kvantum i Luleå.

Påverkar de ekonomiskt sämre tiderna även dagligvaruhandeln?

– Ja, kunderna förändrar sina konsumtionsmönster och köper billigare produkter, som fläskfilé eller falukorv. 

Trots att julhandeln är en viktig period för dagligvaruhandeln så påverkas även julhandeln av förändrade köpbeteenden.

– Vi är traditionsbundna vad gäller julen och vill ha våra julbord, men köper allt i mindre mängd. Tidigare köpte kunderna skinkor på fyra kilo. Nu köper de kanske skinkor på två kilo, säger Daniel Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!