När David Berglund och Ylva Smeds flyttade till villan i Gammelstad för fem år sedan öppnade de konton för olika ändamål. Huskonto, resekonto och renoveringskonto. De började dessutom fylla Coopkortet med 7000 varje månad. En summa som räckte gott och väl till mat och hygien för familjen som då bestod av två vuxna och fem barn som bodde i hushållet på halvtid.
– Det blev dessutom pengar över varje månad, så det byggdes upp en buffert för de extra kostnaderna kring jul och sommarsemester. Nu är vi bara två vuxna och ett och ett halvt barn i hushållet och slantarna tar slut varje månad, säger David.
Men varken han eller Ylva är sugna på att fylla matkortet med mer pengar, de ska istället planera måltiderna bättre, köra skåprens och äta upp alla rester. Ylva och David ska även börja veckohandla för att få kontroll på kostnaderna.
– Jag har aldrig tänkt så mycket på vad matvarorna kostar men backade i somras när en liten bunt sparris kostade 50 kronor. Jag har också reagerat på att exempelvis ägg och smör är jättedyrt nu, säger Ylva.
Något som gläder paret är att deras elavtal är bundet i ytterligare ett år till. David bläddrar bland familjens dokument och visar att det fasta elpriset är 31:20 öre per kilowattimme.
– Huset värms upp med fjärrvärme och den är ganska förmånlig – än så länge, men jag försöker ratta i värmeväxlaren så att vi håller inomhustemperaturen nere. Ylva vill helst ha varmare, men vi kan elda i kaminen om det känns för kallt.
Ylva berättar att hon tagit ett snack med familjens 15-åring om att korta ner duschstunderna, som tenderar att bli många och långa. Familjen har också tagit ett snack om att sluta lämna skärmar i standbyläge och att släcka lampor i rum som ingen vistas i.
– Det kanske inte gör så jättestor skillnad, men vi försöker tänka på allt. Jag fyller alltid tvättmaskinen innan jag kör den och vi tumlar bara handdukar och lakan. Resten får lufttorka, säger Ylva.
Bränslepriserna är en annan pengaslukare. I familjen finns både Davids tjänstebil och en privat bil. Den ena går på diesel och den andra på bensin.
– Det har blivit jättedyrt att tanka och båda använder bil till och från jobbet. Vi försöker planera så att vi gör flera ärenden på samma resa. Förutom jobbpendling ingår också mycket skjutsande och hämtande av barnen till och från träningar och matcher.
Det som kommer att öka familjens kostnader extra mycket är bolånen. Ylva och David har rörliga villalån som ska sättas om i dagarna.
– I våras, med en ränta på 1,49 betalade vi 38 000 kronor om året i boränta. Sedan höjdes vår ränta till 2,64 procent och kostnaden blev 67 322 kronor. Nu kanske vi får en ränta på 3,5 procent och då ökar årskostnaden till 89 200 kronor. Det är en saftig ökning.
Ylva och David har bott nästan prick fem år i sitt hus och de har därmed möjlighet att värdera om villan för att se om de kan få ner amorteringsgraden från två procent till en procent.
– Det borde vara fullt möjligt, med tanke på de förbättringar vi gjort i huset och värdeökningen som skett sedan vi köpte det. Med en minskad amortering blir ränteökningen heller inte lika kännbar, säger David som också fått se sitt fondsparande minska i värde månad för månad.
– Det är tråkigt och egentligen är det väl då man ska köpa mer, men nu behövs ju pengarna i en lättåtkomlig buffert för kommande ökning av levnadsomkostnaderna.