Dyrare boende för många

Norrbotten i topp när taxeringsvärdena på bostadsrättsföreningars fastigheter höjs med 40 procent. under nästa år. Högst i ligan ligger Skåne-området men Norrbotten där lägenheter säljs till höga priser, slår storstadsregioner som Stockholm.

LULEÅ2006-06-23 06:00
De höga taxeringsvärdena höjer i sin tur två skatter vilket gör att boendet kommer att bli rejält dyrare för många bostadsrättsinnehavare befarar VD för bostadsrättsföreningarnas organisation SBC Göran Olsson.
- Det här innebär dubbla skatter för bostadsrätter, något som bara drabbar just detta boende. Det ena är ju fastighetskatten som en bostadsrättsförening inte kan göra avdrag för, och så också en schablonberäknad, påhittad skatt, där bostadsrättsföreningen måste betala 28 procent på en "tänkt intäkt" på tre procent av taxeringsvärdet, säger Göran Olsson mycket kritisk och betecknar höjningen som en skattexplosion.
Han och organisationen SBC har länge försökt få statsmakterna att förstå och ändra på denna, som han anser, orättvisa skatt som drabbar föreningar vars vinst är att hålla låga boendekostnader, menar Olsson.
Att just Norrbotten råkat så illa ut beror inte på ett elakt skatteverk.
- Skatteverket har sitt system att följa. Det här utgår ifrån försäljningspriser på lägenheter och i Norrbotten ligger nivåerna högt, enligt Göran Olsson. Genomsnittshöjningen i Sverige av taxeringen ligger på 32 procent, en nivå där exempelvis överhettade Stockholm återfinns.
Att det finns en risk för att bostadsrättsföreningarna i landet kommer att gå överstyr på grund av den dubbla beskattningen tror inte Göran Olsson. Men det blir tufft.
- Det handlar om flera hundralappar för bostadsrättsinnehavarna säger Olsson och lägger ansvaret för det hela på politikerna. De har alla möjligheter att stoppa kostnadsökningarna konstaterar Göran Olsson på SBC som har cirka 4.000 medlemsföreningar med cirka 180.000 hushåll, samt 16.000 bosparare. Man gör också gemensam sak i denna fråga med HSB och Riksbyggen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om