XL Bygg är en byggvaruhuskedja med många delägare som sammanlagt äger 135 anläggningar i landet.
Den som driver varuhus äger sin egen anläggning och sågverksföretaget Stenvalls driver flera XL Bygg i norra Sverige. Fler kan det bli, för Stenvalls har inget byggvaruhus i hembygden.
– Är det någonstans vi ska vara så är det ju i Piteå, säger Mikael Hjorth, vd i XL Bygg Stenvalls.
I Luleå har företaget ett byggvaruhus på Bergnäsets industriområde. Nyligen köptes konkursdrabbade Lakkapää Sveriges tillgångar, vilket öppnar för ett XL Bygg Stenvalls i Lakkapääs lokaler på Notviksstaden.
– Vad vi vinner är kundflödet, det är ju ett fantastiskt läge, säger Hjorth.
Det är privatkonsumenterna, och närheten för byggarna, som är måltavlan för nyförvärvet.
Samtidigt anpassas sortimentet så att mer av byggföretagens varor, och den stora mängden bulkvaror, i högre grad ska finnas i varuhuset på Bergnäset. Där är det mer svängrum för utlastning och lastbilar, och där har Stenvalls ett hyvleri.
Att ett sågverksföretag alls bedriver byggvaruhandel har också en förklaring.
– Vi vill ut med våra produkter till slutkonsumenterna. Vi säljer ju till möbelindustrin, fönstertillverkare och andra. Det är samma tanke här, förklarar Folke Stenvall, från ägarsidan. Av de varor XL Bygg Stenvalls säljer har sågverksföretaget tillverkat 20 procent. Andelen bedöms kunna öka.
Byggvaruhus säljer mer än byggvaror. Lakkapää sålde massor av grejer och konkurrerade då också med Biltema och Jula, som profilerar sig med priset.
XL Bygg profilerar sig med kända varumärken och kvalitet, som ibland kostar mer.
Utöver Luleå har XL Bygg Stenvalls varuhus i Umeå (två anläggningar) samt i Skellefteå, Kalix, Pajala och Kiruna (två anläggningar).
I fallet Kiruna har Stenvalls tagit över ett Lakkapää-varuhus som också fanns med i konkursboet. Där ska två bli ett, och det varuhus som XL Bygg Stenvalls behåller är före detta Lakkapää.
Konkursade Lakkapää hade varuhus även i Gällivare och där har överenskommelse träffats om att Woody Bygghandel, lika med Gällivare bygg & Färg, tar över.
Byggvaror har haft goda år, och det står sig, bedömer Mikael Hjorth.
– Marknaden är väldigt bra, men generellt går Norrbotten litet långsammare framåt. I Luleå är det hyfsat. I Kiruna har det tagit emot på så sätt att stadsomvandlingen gått för sakta och i Pajala har vi omställningen efter gruvan, beskriver Mikael Hjorth.
Kuriren rekommenderar
Läs mer: De hade högst inkomst i din kommun.
Läs mer: Lista över brotten i din kommun under 2015.
Kuriren listar: Krama, ligga och korva – har du koll på länets orter?
Läs mer: Vilka regler gäller för dig och din cykel?
Läs mer: Här hittar du samtliga fastighetsaffärer
Läs mer: Världskändisarnas udda besök i Norrbotten.
Läs mer: 14 personer du inte visste är från Norrbotten
Kuriren listar: 11 produkter som du alltid kommer hem med från Ikea