Dubbelt firande för Alla Flodström

Ally Flodström har under året haft anledning att fira dubbelt för i år är det 30 år sedan hon var med och stardade Luleå konståkningsklubb. Det är dessutom 60 år sedan som Ally deltog i Vinter-OS i Cortina d’Ampezzo i Italien.

Gett mycket. För Ally Flodström har konståkningen varit en stor del av livet. "Det har betytt mycket. Det har gett mycket. Man har fått balans och kroppskännedom och sådär. Träningen har betytt mycket", säger hon.

Gett mycket. För Ally Flodström har konståkningen varit en stor del av livet. "Det har betytt mycket. Det har gett mycket. Man har fått balans och kroppskännedom och sådär. Träningen har betytt mycket", säger hon.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2016-12-20 08:00

Ally Flodström började med konståkning redan som barn och har varit med i ett stort antal tävlingar under sin tid som aktiv. 1956 fick Ally möjligheten att delta i de olympiska vinterspelen då Stockholms allmänna skridskoklubb frågade om hon ville tävla för dem.

– Jag tänkte att okej, jag tar den chansen, säger hon.

Förutsättningarna under hennes OS-deltagande var blygsamma.

– Jag var glad att jag fick vara med. Jag var helt ensam, jag hade ingen tränare med mig. Ingen från klubben – jag fick sköta allting själv, säger hon.

Året efter OS slutade Ally tävla och började träna andra istället. Efter att några vintrar varit tränare i Skåne återvände hon till Luleå och började träna åkare i Norrbotten.

År 1986 bildades Luleå Konståkningsklubb. Innan den bildades hade konståkarna en egen sektion inom Luleå Sportklubb. Då intresset blev större och fler ville åka konståkning så beslutade man att bilda en egen klubb.

– När jag började var det en sektion som var konståkningssektion inom LSK. Där har jag varit med sedan barndomen och sedan - när jag slutat tävla - var jag tränare för dem. Sedan blev ganska populärt så vi öppnade en egen klubb, säger Ally Flodström

I början av 1990-talet åkte klubben över till Ryssland för att lära sig mer och för att påbörja ett samarbete med klubbar i St. Petersburg.

– Vi var dit flera gånger och sista gången vi var där så sa jag att jag måste se vad det har för tränare där. Jag måste ha en tränare som kan ta över de jobb jag har lagt ned. Om det ska bli resultat så måste man träna, tekniken är jätteviktig i konståkning och jag ser var som är en bra tränare, säger Ally.

Det var under dessa resor Ally kom i kontakt med Alexander Majorov. Majorov hade själv varit en framgångsrik konståkare och hade utbildat sig till konståkningstränare på idrottsuniversitet i St. Petersburg.

– Jag tog över Alexander och först kom han hit på läger några somrar. Vi var båda två tränare under ganska många år. Så för några år sedan bosatte de sig här för att de trivdes och han hade ett bra underlag för att få fram duktiga åkare. Han visste att de jag hade tränat gick att göra något av.

Sedan Alexander Majorov blev tränare har nio åkare från klubben stått på pallen under SM-veckan. Enligt Ally är det mycket viktigt att man har duktiga tränare för att nå framgångar i den krävande sporten.

– Det är en svår sport att förstå egentligen. Hur mycket arbete som krävs och hur noggrann man måste vara, säger Ally.

Åkarna måste börja träna på rätt sätt redan som barn för att kunna få toppresultat på tävlingar.

– Det tar många, många år och timmars träning. Så det tar en tid att få fram, säger Ally.

Ally Flodström är idag 81 år och slutade åka skridskor när hon var 73. Konståkningen har varit en viktig och betydelsefull del av hennes liv.

– Det har betytt mycket. Det har gett mycket. Man har fått balans och kroppskännedom och sådär. Träningen har betytt mycket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!