– En drönare utrustad med kamera är bra för oss när vi ska söka av stora områden. Det ger en möjlighet att snabbt få överblick av sökområdet och ringa in ytor som är särskilt intressanta, förklarar verksamhetschef Helene Brinkenfeldt.
I dag krävs ett tillstånd för att använda sig av en kamera som placerats på en drönare.
Det vill regeringen ändra på och har skickat ut den förslagna lagändringen på remiss. Bland de 40 utvalda remissinstanserna återfinns Missing People.
Enligt verksamhetschefen Helene Brinkenfeldt nöjer sig inte frivilligorganisationen med att invänta att lagändringen ska träda i kraft utan lämnade i slutet av förra året in ansökningar till landets samtliga länsstyrelser.
Organisationens operativa chef i Norrbotten, Maria Sharma, anser att kamerautrustade drönare vore en stor tillgång vid eftersök.
– Jag är fascinerad över hur mycket som går att uppfatta av bilderna. Med tanke på de stora ytorna i Norrbotten skulle drönare vara särskilt viktiga vid försvinnande i skogsterräng. Jag hoppas att förslaget går igenom för drönare kan bli ett viktigt verktyg i vår livräddande funktion.
Länsstyrelsen i Norrbotten har inte tagit ställning i frågan än, men uppger att prövningen brukar ta cirka tre veckor i anspråk. Därefter går beslutet ut på remiss till länets samtliga kommuner.
– Fram till nu har vi bara yrkat på avslag en gång. Då handlade det om en ansökan från en mäklare. Den gången upplevde vi att integritetsskyddet vägde tyngre, säger handläggaren Emma Lindmark.