Videon är inte längre tillgänglig
Det var hösten 2011 som Kuriren avslöjade vårdskandalen, som i förlängningen kostade den i dag 40-årige läkaren yrkeslegitimationen. Men något rättsligt efterspel blir det inte.
Det förklarar kammaråklagare Rickard Finnberg.
– Jag måste kunna bevisa att han haft uppsåt till brott när han har skrivit ut de här medicinerna. Den invändning som jag har från den misstänkte är att han har begått denna gärning, att skriva ut, i nöd. Han har varit hotad till livet, både för sin egen del och för sin familjs del. Det är något som utredningen inte kan motbevisa, säger han.
Rickard Finnberg menar att Socialstyrelsens slutsatser, som senare fastslagits av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, och i Förvaltningsrätten, inte gör någon skillnad.
Vidareförsäljning
Trots att dessa instanser slår fast att läkaren utsatt aktuella patienter för uppenbara risker, att överförskrivningarna varit i en sådan omfattning att vidareförsäljning av de narkotiska preparaten möjliggjorts, att hans agerande varit synnerligen omdömeslöst och oansvarigt. Och att han har haft mejlkontakter där han i utbyte mot narkotikaklassade läkemedel försökt köpa sex av utsatta kvinnor.
– Men det räcker inte för fällande dom.
Så beslutet grundar sig helt på hans uppgifter?
– Ja, det kan man säga. Jag kan inte utreda det längre, att försöka motbevisa det han har sagt.
Att läkaren har medgett mejlkontakter med tydlig utpressningskaraktär gör ingen skillnad, menar Rickard Finnberg. När det gäller dessa kontakter är misstankarna om tjänstefel och försök till köp av sexuella tjänster sedan tidigare nedlagda.
Hur tror du att förtroendet för rättsväsendet påverkas av att en person i den här ställningen kan göra så här, utan att lagföras?
– Jag kan bara säga hur det är, att vi har det rättssystem vi har. Det är väldigt högt ställda krav för att få en person dömd för brott. I det här fallet har utredningen inte nått så långt att det har varit möjligt att väcka åtal. Han har blivit av med jobbet. Men det är inte fel i en sådan mening att jag kan få honom dömd för brott.
"Kom inte längre"
Åklagaren medger dock att det har handlat överförskrivningar av narkotiska läkemedel.
– Jag tycker det är olyckligt att vi inte kom längre i utredningen. Sedan är frågan vad som varit avsikten med det här, säger Rickard Finnberg
Hur har du kunnat bevisa att han varit hotad?
– Jag kan inte styrka hoten. Om jag hade kunnat det hade jag åtalat folk för det.
Han hänvisar sedan till rättssystemet i Sverige, där beviskraven är högt ställda, och menar att Socialstyrelsens utredning grundar sig på andra kriterier än vad han har som åklagare.
Kuriren har utan resultat sökt läkaren för en kommentar.