Drastisk ökning av butiksrån

Butiksrånen blir fler, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. Under årets första kvartal har butiksrånen ökat med åtta procent jämfört med förra årets första kvartal.Men det är butiksrånen med skjutvapen som ökat mest, med 29 procent.

Antalet butiksrån har ökat kraftigt.

Antalet butiksrån har ökat kraftigt.

Foto: Fredrik Sandberg TT/SCANPIX (arkiv)

Luleå2015-04-09 19:00

– Rån, hot och våld är ett av de allvarligaste arbetsmiljöproblemen för butiksanställda och det är förstås ytterst allvarligt att butiksrånen ökat. Vi får hoppas att det bara är en tillfällig uppgång och att den här trenden inte fortsätter över hela året, säger Handels arbetsmiljöombudsman Krister Colde i ett pressmeddelande.

Han tror att ökningen av butiksrånen beror på att "det finns mer tillgång på vapen idag".

– Förut kunde polisen hålla tillbaka det här men det är ganska lätt att få tillgång till vapen. Det har blivit ett hårdare klimat i samhället. Idag kanske man inte bara hotar med skjutvapen, utan idag skjuter man många gånger till och med. Man räds inte att göra en annan människa illa. Så fort du har ett skjutvapen blir det mer upptrappad stämning och det är det som gör att de anställda i handeln mår psykiskt dåligt av att sitta i kassan idag, säger han och berättar att "fler och fler" har problem med att ta sig tillbaka till arbetet.

– Till slut är det ingen som vill sitta i kassan. Speciellt inte på rånutsatta arbetsplatser. Det är för farligt helt enkelt, säger Colde.

Han vill att arbetsgivarna "tar sitt ansvar och säkrar upp arbetsplatserna så långt det är möjligt så att vi slipper det här".

– Egentligen vill vi inte ha några kontanter överhuvudtaget inom handeln. Går inte det att fixa ska det absolut finnas ett slutet kontantsystem som gör att varken personal eller rånare kommer åt pengarna.

Anna-Karin Lilja, försteombudsman för Handels avdelning 33 i Luleå, tycker att utvecklingen är "skrämmande".

– Bankerna har stängt det här med kontanter och det flyttas ju ut till våra butiker. Det ser ju vi som oroväckande.

Även hon tycker att det ska finnas slutna kontanthanteringssystem, vilket innebär att kontanterna inte går att få tag i från kassan.

När ett butiksrån skett gör de en så kallad rånuppföljning för att "säkra upp hur folk mår."

– Vi pratar med personalen och även med den som är ansvarig, ägare eller butikschef. Vi gör det inte dagen efter, det är för tidigt, de måste hinna landa, säger Anna-Karin Lilja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!