"Dråpslag mot lågavlönade kvinnor"

Ett dråpslag mot lågavlönade kvinnor som jobbar deltid. Det är den vanligaste kommentaren från fackligt håll när det gäller regeringens försämring av arbetslöshetsersättningen för deltidsarbetslösa.  - Man slår på dem som redan ligger - det här är ytterligare en försämring för våra medlemmar, säger Marianne Lindberg, ordförande för Kommunal Norrbotten och suckar.

SÅGAR NYA REGLER. Marianne Lindberg, ordförande för Kommunal i Norrbotten har inte mycket till övers för den sittande regeringen. Hon sågar de nya reglerna för deltidsarbetslösa och frågar sig om det finns en enda deltidsanställd inom mansdominerade fackförbund som Byggnads eller Metall. "Varför är det inte självklart med heltid för kvinnor", undrar hon.

SÅGAR NYA REGLER. Marianne Lindberg, ordförande för Kommunal i Norrbotten har inte mycket till övers för den sittande regeringen. Hon sågar de nya reglerna för deltidsarbetslösa och frågar sig om det finns en enda deltidsanställd inom mansdominerade fackförbund som Byggnads eller Metall. "Varför är det inte självklart med heltid för kvinnor", undrar hon.

Foto: Roland S Lundström

LULEÅ2007-09-21 06:50
När regeringens budgetproposition för 2008 presenterades på torsdagen var det många som fick förmiddagskaffet i vrångstrupen. Ett av de mest kritiserade inslagen i borgarnas budget är den kraftiga neddragningen av ersättningsdagar för deltidsarbetslösa. Från och med nästa år kommer det bara att vara möjligt att få ersättning från A-kassan under 75 dagar för alla som stämplar upp från deltid till heltid. Vilka är det då som är måltavlan för regeringens förändrade regler? Jo, naturligtvis lågavlönade kvinnor i fackförbund som Kommunal och Handels där också deltidsarbetslösheten är stor. - Det är kvinnor i den offentliga sektorn som drabbas av det här. De som exempelvis jobbar inom hemtjänsten, som lokalvårdare, på sjukhus och äldreboenden, säger Marianne Lindberg. Hon frågar sig om det finns en enda deltidsanställd inom mansdominerade fackförbund som Byggnads eller Metall. - Varför är det inte självklart med heltid för kvinnor, undrar hon. Största facket
Sveriges största fackförbund Kommunal med 560.000 medlemmar är starkt kvinnodominerat och lönerna är låga. Bara i Norrbotten finns 21.275 medlemmar. Omkring 2.600 av Kommunals medlemmar i länet är arbetslösa och cirka 65 procent, eller 1.700, av dem jobbar deltid och stämplar upp till heltid. Ungefär hälften av dessa kommunalare finns i Fyrkanten, det vill säga Boden, Älvsbyn, Piteå och Luleå. Marianne Lindberg har svårt att dölja sin ilska mot den sittande regeringen. Hon säger att hon inte förstås deras synsätt. - Alla förändringar som de inför ska tydligen betalas av våra medlemmar. Socialbidrag
Hon är allvarligt bekymrad för sina deltidsarbetslösas medlemmars ekonomi när de nya reglerna tas i bruk. - Många kommer att hamna hos socialförvaltningen. Kommunerna kommer att få ökade kostnader för det som tidigare kallades socialbidrag, menar hon. Marianne Lindberg menar att deltiderna blivit en kvinnofälla. När hemmafruarna började lämna hemmet på 70-talet var det många som tyckte det var bra med deltidsjobb - då hann de med hem, barn och man också - men så är inte läget i dag. - Ingen överlever på en deltidslön i dag och om bara arbetsgivarna kunde göra om tjänsterna till heltider så skulle våra medlemmar jubla, säger hon. Kommunala projekt
Några kommuner, bland annat Piteå och Luleå, har börjat med omställningsprojekt för att göra om deltider till heltider men det går trögt. - Arbetsgivarna måste lägga på ett kol om de ska kunna rekrytera nytt folk när 40-talisterna går i pension. Risken är stor att ännu fler kommer att gå ur A-kassan när avgiften stiger och ersättningsreglerna försämras. De som gör det står helt utan skydd ifall de drabbas av arbetslöshet.
Nya regler för arbetslöshetsersättning på deltid föreslås. Maximalt 75 ersättningsdagar under en 300-dagarsperiod tillåts. Enligt regeringen ska detta minska både överutnyttjande och risken att hamna i permanent deltidsarbete. För den som jobbar 50 procent motsvarar detta drygt sju månaders stämpling upp till heltid. Ensamstående föräldrar med försörjningsansvar för barn under 18 år kommer dock att erbjudas deltidssysselsättning inom jobb- och utvecklingsgarantin när de 75 dagarna har förbrukats. Under 2008 införs nystartsjobb för personer som har varit deltidsarbetslösa under minst två år. Regeringen inför också ytterligare två karensdagar i arbetslöshetsförsäkringen "för att stärka drivkrafterna för sysselsatta som byter jobb att göra detta utan mellanliggande arbetslöshetsperiod". Dagens fem dagar blir alltså sju. A-kasseavgiften blir högre om man jobbar i en bransch med hög arbetslöshet och tvärt om. Ett tak på 300 kronor i månaden ska jämna ut de största skillnaderna. Förändringen införs den 1 juli 2008.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om