Dragkamp om avfallet

Vem har egentligen ansvaret för vårt avfall?Kommunerna tror nog många, men det är bara delvis sant.

FÄRRE AVFALLSSTATIONER. Om det blir som Avfallsutredningen föreslår kommer antalet avfallsstatoner bli betydligt färre i framtiden eftersom hushållen får kärl hemma där de kan sortera sitt avfall.

FÄRRE AVFALLSSTATIONER. Om det blir som Avfallsutredningen föreslår kommer antalet avfallsstatoner bli betydligt färre i framtiden eftersom hushållen får kärl hemma där de kan sortera sitt avfall.

Foto: Eija Dunder

Luleå2012-10-15 06:00

I dag har kommunerna ansvaret för de vanliga hushållssoporna och matavfallet. Även grovavfallet - gamla cyklar, möbler och liknande - är kommunernas ansvar. Däremot är det producenterna, genom Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI), som har ansvaret för insamlingen av returpapper, glas, plast och plåtburkar.
Förenkla hanteringen
Förra året tillsatte regeringen en utredning som fick till uppgift att se över och förenkla hanteringen av vårt avfall. Det måste också bli tydligare vem som bär ansvaret och dessutom måste återvinningsgraden öka i framtiden.
I slutet av augusti presenterade utredaren Lars Ekecrantz sitt förslag för miljöminister Lena Ek (C). Huvuddraget i hans förslag är att han vill lägga allt ansvar för hushållens ansvar hos kommunerna. Helt enkelt att man flyttar över ansvaret för att samla in tidningar och olika förpackningar från producenterna till kommunerna.
Både ris och ros
Förslaget är ute på remiss i ytterligare två månader och har fått både ris och ros. Företrädare för industrin och handeln har varit kritiska och menar att det ger kommunerna en för stark monopolställning. Däremot välkomnas huvuddragen i utredningen av ansvariga inom avfallsbranschen och kommunerna.
– Mycket i utredningen är bra och det är viktigt att man i framtiden vet vem som är huvudman och ansvarig för hushållens avfall. För det måste bli enklare för konsumenterna, säger Hans Lundgren, VD för Luleå Renhållning, som inte är helt nöjd med dagens ordning.
48 avfallsstationer
Som exempel nämner han de 48 avfallsstationer som finns i Luleå. Visserligen är det renhållningens bilar som tömmer en majoritet behållarna, men de gör det på uppdrag av bland annat Förpacknings- och tidningsinsamlingen. Däremot är det i dag inte renhållningens ansvar att sköta själva avfallsstationen, med allt från snöskottning till att hålla rent på området.
– Enligt förslaget ska producenterna även i fortsättningen äga materialet som samlas in. Men de ska ersätta kommunerna för det material som levereras till dem, förklarar Hans Lundgren  
Påsar i olika färger
Sommaren 2013 väntas regeringen fatta sitt beslut om vår framtida avfallshantering. En följd kan bli att antalet avfallsstationer blir betydligt färre och att sorteringen för i första hand villahushållen förändras.
– Det provas olika metoder runt om i landet för hur man kan sortera avfallet. Bland annat kan man ha påsar med olika färger för glas, papper, metall, plast och så vidare. Sedan slänger man allt i samma tunna. Med hjälp av optisk läsning sorteras sedan de olikfärgade påsarna, berättar Hans Lundgren.
Tunnor ned olika fack
En annan teknik som används är att varje hushåll får två tunnor med fyra olika fack i varje tunna där man sorterar hushållets tidningar, plast, glas med mera.
– Det är viktigt att det blir enklare. För vi måste sortera mer än vi gör i dag. Får kommunerna hela ansvaret för insamlandet går det också att göra långsiktiga investeringar och det är viktigt, säger Hans Lundgren.
Då det gäller grovsopor föreslår utredaren släppa in andra aktörer på marknaden och det är han inte positiv till. Han menar att det bara skapar en otydlighet hos konsumenterna om vem som har ansvaret för grovsoporna.
– Det system som i dag är uppbyggt för att hantera det här avfallet är väl fungerande och ansvaret för hushållens grovsopor vilar tungt och tydligt på kommunen, påpekar Hans Lundgren.

Bakgrund

I juni beslutade fullmäktige att tekniska förvaltningens avdelning för avfall från årsskiftet ska ingå i Luleå Renhållning. Det innebär att bolaget får ansvaret för allt kommunalt avfall som bland annat inkluderar de fyra återvinningscentralerna i Antnäs, Råneå, Sunderbyn och den på Kronan samt Sunderby avfallsanläggning. Därmed nästan fördubblas Luleå Renhållnings omsättning från dagens 58-59 miljoner till cirka 108 miljoner per år.
Syftet med sammanslagningen är att göra det tydligare och enklare för konsumenterna samt skapa en tydlig huvudman som är villig att långsiktigt investera i ny teknik och metoder för att skapa en hållbar miljö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!