Draget som ska locka utländska läkare till Norrbotten

En av regionens satsningar är kompetensenheten som ska locka utländska läkare till Norrbotten. "Stort intresse", säger samordnaren Monica Steinvall.

Linda Beckert, Anna Beck, Loukia Gamvrili och Monica Steinwall på regionens kompetensenhet.

Linda Beckert, Anna Beck, Loukia Gamvrili och Monica Steinwall på regionens kompetensenhet.

Foto: Jonas Hansson

Luleå2021-01-02 06:00

Kompetensenheten startade i augusti 2019 i syfte att locka utländska allmänläkare till Norrbotten där omkring 70 procent av alla distriktsläkartjänster är vakanta. Enligt regionen är det främst de mindre orterna som har svårare att rekrytera och behålla läkare till hälsocentralerna. 

Utbildningen pågår i fyra månader och utbildningsläkarna har fyra handledare till sin hjälp: distriktssköterska och samordnare Monica Steinvall, Linda Beckert, Anna Beck, specialister i allmänmedicin och Loukia Gamvrili, snart färdig specialist.

Läkarna anställs inte av kompetensenheten utan av olika hälsocentraler i länet där de arbetar en dag i veckan. Tre dagar i veckan arbetar de på Bergnäsets hälsocentral tillsammans med handledarna och en dag är till för teoretiska studier.

– Vi kallar patienter och utbildningsläkaren tar emot och konsulterar oss handledare. Vi gör kompetensutvärderingar, skriver underlag och dokumenterar deras utveckling, säger Monica Steinvall.

Regionen har svenska C1 som lägsta språknivå, berättar Monica Steinvall. Hon säger att enkäter görs efter besöken och hittills har omdömena varit positiva, 98 procent av patienterna upplever att de blivit förstådda och lyssnade till.

– Ingen har svarat att de inte blev förstådda. Det är en patientsäker vård, säger Monica Steinvall.

 För läkare från ett land utanför EU är vägen till en svensk läkarlicens lång.

– Utbildningen ska värderas av socialstyrelsen, de gör ett teoretiskt kunskapsprov och ett praktiskt kunskapsprov. Därefter är det sex månaders praktiskt tjänstgöring, säger Monica Steinvall.

Intresset för tjänsterna är högt och kompetensenheten har möjlighet att ta emot maximalt fem läkare per termin.

– Hittills har vi haft läkare från Tyskland, Iran, Spanien, Lettland, Nigeria och Syrien och Sverige, säger Monica Steinvall.

Hon berättar att handledarna förutom utbildning även pratar om kulturella skillnader och jämställdhet.

– Vi försöker i den mån det går att hitta ett socialt sammanhang för vi vet att det är viktigt för att bli kvar på orten, säger hon.

Finns det något avtal så läkarna verkligen stannar efter utbildningen?

– I skrivande stund finns det inte det, men det är något vi trycker på. Vi har haft någon som fått delvis betald språkutbildning och då har ett avtal skrivits om att personen blir återbetalningsskyldig om de lämnar inom tre år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!