Dörrproblem i Smedjan: "Händer varje vinter"

Kylan skapar bekymmer i centrala Luleå och rotationsdörrarna till Smedjan galleria var sönder i flera dagars tid. "Det händer varje vinter, men det görs inget åt det." Säger Parasto Kosadi som jobbar som butiksbiträde i kiosken vid Smedjans bakre entré.

I kiosken kunde man läsa att dörren hålls stängd då det blir för kallt i butiken och ett ovänligt arbetsklimat för personalen.

I kiosken kunde man läsa att dörren hålls stängd då det blir för kallt i butiken och ett ovänligt arbetsklimat för personalen.

Foto: Filip Öhman

Luleå2019-01-24 20:46

Just den kiosken blev snabbt en alternativ entré för de som ville ta sig in och ut ur gallerian då kiosken har en separat dörr ut mot Köpmangatan. Det skapade dock problem för personalen och till slut togs beslutet att låsa även den.

– Ja, vi pratade med vår chef om det och han sa att det bara var att låsa. Om jag skulle stå här och jobba med folk som springer igenom hela tiden så hade jag lika gärna kunnat stå ute, säger Parasto Kozadi.

Hon menar också att problemet med rotationsdörrarna har varit återkommande.

– De går sönder varje vinter, men det görs inget åt det. Sen kommer det in personer hit och klagar på att vår dörr är låst. Men jag kan som inte göra något åt det. De borde göra om entrén, säger Parasto Kozadi.

Det fanns också en oro för de begränsade utrymningsvägarna om det skulle börja brinna i gallerian. Sofie Bergström, som är brandingenjör vid räddningstjänsten menar att det inte får vara helt stängt på ena sidan av Smedjan och har samtalat med fastighetsägaren Diös.

– De har koll på problemet så de kommer att lösa det så att man tillfälligt ska kunna gå via kiosken och sen kommer de att ta kontakt med den brandkonsult som de har avtal med för att hitta en alternativ lösning tills de får igång allt som det ska vara igen, säger Sofie Bergström.

Bergström menar att det finns en problematik med den lösningen också, men berättar att man får ha förståelse för att det är en nödlösning.

– Det är ju givetvis så att dörren där inte uppfyller dörrbredden som krävs för den där lokalen, men samtidigt så måste man ha förståelse för att det inte bara går att såga upp ett hål utan man måste titta på vad man kan göra först och sedan återkomma med en lösning.

Johan Lång är affärschef för Diös fastigheter i Luleå och han berättar att det ska vara kunna vara öppet igenom kiosken då snurrdörrarna inte fungerar.

– Så är det, den dörren har vi ju använt och den ska fungera som en utrymningsväg. Snurran i sig är ju en utrymningsväg om det skulle börja brinna och då är dörren från kiosken tänkt att vara öppen fram tills att den är lagad.

Anledningen till att kioskentrén varit stängd har handlat om att temperaturen sjunkit i butiken och Johan Lång menar att det förmodligen blivit en miss i kommunikationen med personalen.

– Där har det väl inte riktigt klickat i kommunikationen, förvaltaren har pratat med kioskpersonalen. För den dörren måste vara öppen eller kunna öppnas vid utrymning och fungera som ett utsläpp på den sidan om snurrdörren inte fungerar.

Vid halv fem tiden meddelade Johan Lång att snurrdörren åter var i funktion, men att det finns en tanke på att byta ut den, då den haft återkommande problem med kylan. Lång berättar att de ser över ett antal olika ritningar på hur man kan göra.

– Vi har för ambition att byta ut den där och det finns lite olika ritningar på det. Planen blir nog att flytta in entrén i framtiden och ta in den en bit i Smedjan. Vi har lite olika alternativ, vi hade uppe en lösning med att bygga ut entrén mot Köpmangatan, men det var inte så tilltalande för kommunen och det vi fick tillbaka då var att vi skulle se på en lösning inom befintlig fastighet. Så det är det vi kikar på nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om