Domaren: "Det finns ingenting i berättelsen som håller"

Förklaringen till resan är enkel, hävdar den misstänkte knarkkuriren: Att få hem en hund som parat sig i Finland. Narkotikan som anträffas i ryggsäcken har han ingen vetskap om. "Inte särskilt trovärdigt", säger domaren Christian Stamblewski.

Förhandlingen i Luleå tingsrätt mot den 48-årige mannen hölls på fredagseftermiddagen.

Förhandlingen i Luleå tingsrätt mot den 48-årige mannen hölls på fredagseftermiddagen.

Foto: Peter Johansson

Luleå2023-05-05 19:00

Lugnt och sansat berättar den misstänkte värmlänningen, som har rört sig i kretsen av Hells Angels i Karlstad, om upprinnelsen till resan den 28 mars. Han ska hämta hem hunden Simon som han lämnat vid en resa i mars för att para sig i Finland.

Kort in på resan uppmärksammar han en ryggsäck som ligger på golvet tågvagnen och tar snabbt ett beslut att stjäla ryggsäcken. 

Han berättar under förhandlingen att han tidigare levt ett liv i missbruk och kriminalitet, men att han är nykter sedan ett år tillbaka.

Under resan lägger han sedan upp den stulna ryggsäcken på hyllan ovanför sig. Då befinner han sig cirka en timme norr om Stockholm.

När tåget når Luleå dagen efter plockar han ner ryggsäcken och kliver ner på perrongen för att ta sig busscentralen intill.

Några ögonblick senare stoppas han för kontroll av poliser och därefter riktas misstankar om grovt narkotikabrott efter att ett kilo amfetamin anträffats i ryggsäcken.

När det är dags för rättegång håller 48-åringen fast vid den inställning han haft under hela utredningen. Att han inte har någon som helst vetskap om narkotikan.

Nu presenterar han en helt ny berättelse. Huvudfigurer i den är de två hundarna.

Carolina Holmberg, advokat som försvarar 48-åringen, är tydlig med hur hon ser på utredningen – kontra hennes klients berättelse.

Att det inte finns bevisning som motbevisar hans uppgifter.

Holmberg slår också fast att det inte finns någonting som visar att han förvärvat narkotikan. En ekonomisk utredning har heller aldrig genomförts, och dna-spår saknas.

– Man ska kunna utesluta att det är som min klient har berättat, säger Carolina Holmberg och fortsätter:

– Vi ska undvika att oskyldiga döms till långa straff. Därför är beviskravet högt.

Men Luleå tingsrätt, med ordförande Christian Stamblewski, sätter ingen som helst tilltro till 48-åringens berättelse.

Domen på tre års fängelse för grovt narkotikabrott meddelas efter en kortare överläggning.

– Den här historien är inte särskilt trovärdig. Att någon skulle lämna ett kilo amfetamin i en ryggsäck på det här sättet är helt orimligt, säger Stamblewski.

Han anför även det faktum att historien med hundarna inte har gått att kontrollera i och med att 48-åringen inte har berättat den under polisförhören.

Domaren säger avslutningsvis:

– Det finns ingenting i berättelsen som håller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!