Innan nyårsskiftet bör det vara klart huruvida Northland Resources överlever, bedömer bolagets finansdirektör Johan Dagertun.
Redan tidigare har rekonstruktören Lars Söderqvist talat om att bli klar med rekonstruktionen i december.
Det finns två kategorier av parter nära Northland som är hårt trängda, men de är likväl de som sitter på avgörandet för bolagets fortlevnad.
Första kategorin är obligationsägarna, de stora långivarna i miljardsatsningen. Kuriren berättade nyligen att obligationsägarna i händelse av konkurs får tillbaka enbart en liten andel av vad de riskerat, enligt rekonstruktörens prognos. Även vid en lyckad rekonstruktion lär det svida.
I samtal som uppges föras, och där "industriella investerare" engagerat sig, är det tänkt att obligationsägarna ska ta ställning till en ny finansiering av Northland.
Minst hälften av obligationsägarna ska då representeras. Två tredjedelar måste säga ja för att uppgörelsen ska gälla.
Den andra kategorin är de entreprenörer som samlas inom begreppet borgenärer. Ett borgenärsmöte ska hållas i Luleå tingsrätt 19 december. Då får de ta ställning till ett ackordsförslag. Den som har krav på Northland på upp emot en halv miljon kronor kan få ut alltihop. För de med större fordran gäller att de först får en halv miljon kronor och därutöver 25 procent av resten. Alternativet för de senare är att vänta på hela beloppet till 15 februari 2022, till fyra procents ränta.
Kommer gruvdriften igång igen sker det i en situation då järnmalmspriset är lågt. För närvarande är riktpriset 69-70 dollar per ton, lägre än när Northland drog i bromsen för några månader sedan. Då låg priset på 80 dollar. Ett år tillbaka i tiden var priset klart högre.
– Den prisnivå vi har nu får vi nog leva med, kanske däremot inte så lågt som 69-70 dollar utan mer en återhämtning till vad som gällde i höstas, säger Johan Dagertun.
Det finns en faktor som ligger på plussidan för en exportör som Northland, nämligen valutakurserna.
För järnmalmsproducenter är dollarkursen viktig. För ett år sedan låg dollarkursen på 6:50 svenska kronor. Förändring har skett till 7:50 kronor per dollar. Om järnmalmsleveranserna kommer igång gör skillnaden avtryck hos Northland.
– Nittio procent av våra inköp är i kronor medan intäkterna är i dollar, förklarar Johan Dagertun.
När bolaget växlar över utfallet av såld järnmalm till svenska kronor så blir det mer av intäkter jämfört med ett år tillbaka. Skillnaden ökar på järnmalmspriset med omkring åtta dollar per ton, enligt Johan Dagertun.