Dödsbo nekas ersättning

I somras brann det i sophuset vid Burströmsvägen 118 i Luleå. Hela fastigheten vattenskadades och de boende evakuerades.
De fick ersättningslägenheter och merkostnaderna täckta genom sina försäkringsbolag. Reparationerna väntas inte bli klara förrän i april månad nästa år.

LULEÅ2006-10-03 06:00
En av bostadsrättslägenheterna ägdes av ett dödsbo. En mäklare skulle ha hållit visning bara tre dagar efter branden. Nu blev visningen inställd och försäljningen omöjlig.
De vuxna barnen till kvinnan som bott i lägenheten har nekats ersättning från försäkringsbolaget Folksam.
Beskedet kom helt nyligen.
Direkt efter branden var det andra tongångar. Handläggaren hade tyckt att det var "rimligt att någon skulle hjälpa dem med hyran". Folksam skulle även svara för sanering och magasinering av bohag upp till ett år. Alla skulle stå för sin egen hyra men få merkostnaderna betalda av försäkringsbolagen.
- Mammas lägenhet, en tvåa, låg i mitten och blev mycket vattenskadad, men vi litade ju på hemförsäkringen och tänkte att det ordnar sig nog, förklarar sonen Lars Jonssa som bor i Arvids­jaur. Tillsammans med sin syster ärvde han mammans egendom. De är enda arvingarna. Även Lars Jonssa och systern har Folksam som försäkringsbolag.
- Lägenheten skulle säkert ha sålts tämligen omgående. Det är ju bostadsbrist i Luleå och stor efterfrågan sa mäklaren. Men det går inte att sälja en lägenhet i en utdömd fastighet och där det inte går att få bo där förrän långt in på nästa år, säger Lars Jonssa.
Han och systern hävdade för handläggaren Robert Jonsson på Folksam att de fått merkostnader men att de ville begrava sin mamma innan de orkade bry sig om branden.
- Då säger handläggaren helt frankt att eftersom vår mamma är död så behöver vi ingen ersättning. Vi får stå för hyran själva. Jag berättar då för honom att vi är undersköterskor båda två och att vi inte har råd att betala hyran hur länge som helst. Vi kanske måste låna pengar för att kunna behålla lägenheten tills den går att sälja. Det tyckte han inte var någon dum idé.

Inga försäkringar gäller
- Men vad vi inte fick veta och det är något som han säkert hade kläm på var att vi inte skulle ha gjort något arvsskifte. Det gjorde vi för att få en säkerhet i lägenheten. I förra veckan ringde handläggaren upp och berättade att inga försäkringar gäller, berättar Lars Jonssa.
Syskonen har också vänt sig till bostadsrättsföreningen för att slippa hyran för lägenheten. Svaret blev nekande men de kunde få anstånd tills lägenheten sålts. Men syskonparet gillar inte att skjuta betalningarna framför sig och antog inte erbjudandet.
- Nu sitter vi alltså här med rumpan bar. Vi måste betala hyran på lägenheten, där det ingår kabeltv, hushållsström, trappstädning och dylikt som inte går att utnyttja. Månadsavgiften är nästan 3.500 kronor. Folksam sanerar ingenting, vi måste betala magasineringshyra. Ska detta vara arbetarrörelsens eget försäkringsbolag? Folksam brydde sig inte heller om att tömma lägenheten utan det fick fastighetens bolag göra för att kunna få dit besiktningsmännen, omtalar Lars Jonssa.
Kuriren kontaktade handläggaren Robert Jonsson för att få hans syn på skadeärendet, men han ville inte ge någon kommentar.
- Jag har inte mandat att uttala mig, svarade han och hänvisade till skadechefen Ted Bergsten som han skulle be ringa upp. Något samtal kom dock inte på måndagen. Såväl Jonsson som Bergsten tjänstgör i Umeå.
Kuriren ringde även upp skadechefen och lämnade ett meddelande. Inte heller det gav resultat.
- Så är det hela tiden, tycker Lars Jonssa. Ingen vill ta ansvar. De har sagt från Folksam att vi ska sälja lägenheten som den är. Du hör hur tokigt det är. Jag trodde att man har en försäkring för att få hjälp när det händer något, men så är det tydligen inte.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om