Från och med 1 juni är det inte längre polisen arbetsuppgift att verkställa omhändertagande av djur. Bakgrunden är ett regeringsbeslut om att renodla polisens arbetsuppgifter.
– Vi kommer fortfarande i undantagsfall att kunna begära handräckning av polisen vid kontroller hos djurägare eller vid omhändertaganden av djur. Vi kapar inte banden helt, förklarar Anna Modig, enhetschef vid länsstyrelsens Djurskydds-och veterinärenhet.
I dagsläget när polisen verkställer länsstyrelsens beslut om att djur ska omhändertas har inte länsstyrelsens djurskyddshandläggare behövt vara med. Nu när ansvaret övergår till djurskyddshandläggarna befarar Anna Modig en ökad hotbild. Det händer att djurägare som ska få sitt djur omhändertaget eller sin djurhållning kontrollerad uppträder aggressivt.
– Det finns en risk för en större hotbild mot handläggarna men vi har ju fortfarande möjligheten att ha polisen med. Vi chansar inte, säger hon.
Men det är inte meningen att polisen resurser ska överanvändas utan i varje enskilt fall måste djurskyddet göra en bedömning hur pass komplicerat fallet är och i så fall vad det är för djurhållare de har att göra med och i fall de får tillträde till fastigheteten och kan ta djuret eller djuren med sig.
– Möter vi en djurhållare som är aggressiv då försöker vi inte tränga oss på än mer utan då backar vi. Personalens säkerhet går före, de ingår i våra rutiner, säger Anna Modig.
Den stora skillnaden för polisen blir att länsstyrelsen sköter det administrativa så som var djuret ska placeras under tiden utredningen pågår.
Länsstyrelsen tar även över polisens arbetsuppgifter när det gäller tillsynslagen av hund och katt. Där kan det handla om att omhänderta aggressiva, störande hundar, att förelägga hundägare att ha munkorg på hunden eller att de ska hålla den kopplad.
– Där kan det också uppstå hotfulla situationer då de här djurägarna inte alltid är så lätta att ha att göra med. Men även här kan vi begära handräckning av polisen.
Alla landets länsstyrelser har tillskjutits pengar inför övertagandet av arbetsuppgifterna, för Norrbottens del innebär förändringen att de söker medel för att anställa ytterligare en djurskyddshandläggare.
– Det är roligt att vi får nya arbetsuppgifter men det är en utmaning och vi måste säkerställa att personalen är trygga när de åker ut, säger Anna Modig.