Djuriska snöproblem

Vackert i naturen med all snö, men påverkas djuren?Ja dessvärre erfar naturmänniskor, trafikanter och skogsägare.

Sen och tidig. Hos Jan Bergström på Degerögatan i Luleå har en stare valt att låta bli att dra till varmare länder. Nu kan man väl nästan betrakta den som ett tidigt vårtecken.

Sen och tidig. Hos Jan Bergström på Degerögatan i Luleå har en stare valt att låta bli att dra till varmare länder. Nu kan man väl nästan betrakta den som ett tidigt vårtecken.

Foto: Jan Bergström

Luleå2015-02-10 17:01

En som vistas mycket ute i naturen är Jan Bergström, Luleå, just nu verksam i ett årsprojekt för Skogsstyrelsen där den primära uppgiften är att hålla koll på den mycket sällsynta vitryggiga hackspettens eventuella förekomst i Luleåområdet.

Men Jan Bergström ser förstås hur den övriga faunan klarar snödjupen och det är flera arter som har det tufft.

– Ja rådjuren till exempel, de har väldigt svårt att ta sig fram i snön och de måste gräva djupt för att hitta mat och sen kan backen kan ha frusit. Rådjuren tar sig ju också fram till fågelbord och hittar mat där. Även villaträdgårdar som har rönnar och annat gott kan få besök, säger Bergström.

Han konstaterar att det är mycket viltolyckor och det beror ju på att ren och älg använder vägarna och skoterspår för att ta sig fram. Och tallplanteringar kan lätt falla offer för hungriga älgar som pulsar förbi smörgåsbordet.

– Älgarna äter ju annars gärna vide i strandkanter så här års men passerar de tallplanteringar så är det risk att de stannar till där och äter.

Även räv och hare nyttjar skoterspåren konstaterar Jan Bergström men dessa hittar ju sin mat trots snödjupen.

– Räven har gott om sork och korpen hittar alltid nåt kadaver, säger Jan som också är ornitolog. Och hemma i sin egen trädgård har han en, så här års, mycket ovanlig fågelbordsgäst som nog fått ta födosökandet rätt kallt i vinter.

En stare har valt att stanna kvar och överlever genom att förse sig från fågelborden hos Jan och hans grannar.

– I julhelgen var det faktiskt två starar men nu är den här ensam kvar. Jag har försökt ge den rönnbär men det äter den knappt. Iställetäter den gärna vitt franskbröd. Staren är frisk, flyger bra och har gjort flera ”sträckförsök”.

– Den har då tagit höjd över kvarteret och dragit iväg mot söder men sen så har den dykt upp igen, säger Jan som tror att den trevliga gästen kommer att klara det som är kvar av vintern.

Kjell Sundvall, enhetschef på fältenheten på Länsstyrelsen bekräftar bilden av att viltet har det lite besvärligt.

– Ja nog har har älg, ren och rådjur det tufft nu. Men det finns en viss fördel med all snön när den packas ihop lite och det är att då når till exempel renarna upp till hänglaven.

Och under snön så klarar lämlar och andra gnagare sig bra, noterar Kjell Sundvall. Han har också ett tips till djurvännen:

– Om man matar rådjur kan man med fördel köra upp ett skoterspår fram till matningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!