Det är i universitetets pilotanläggning LTU Green Fuels som fokus kommer att ligga i den vätgassatning som Luleå tekniska universitet nu presenterar. CH2ESS, Center for Hydrogen Energy Systems Sweden, som satsningen kallas gör tillsammans med LKAB, SSAB, Vattenfall, Hybrit, H2 Green Steel, Skellefteå Kraft, NTNU Energi Team Hydrogen vid Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet, NTNU och Piteå kommun.
– Anläggningen gör det möjligt att göra experiment som är för avancerade eller kostsamma för att göra i kommersiella anläggningar och det ger oss också mer möjligheter till mer grundforskning i olika forskningsprojekt, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet.
LTU satsar 60 miljoner kronor över sex år och man hoppas att kunna dubblera den summan genom tillskott från externa finansiärer. Utgångspunkten kommer att vara vad industrin identifierat som problemområden men kommer att fokusera på produktion, lagring och transport av vätgas, men även processintegration och elkraftssystem.
Men man ska även forska kring icke-tekniska aspekter av storskaligt införande av vätgas i industrisystemen.
– Ett exempel är hur man uppnår social acceptans för de stora vindparker som kommer att krävas. Det kommer att krävas mer än 50 procents ökning av elförsörjningen och eftersom vi tagit beslut att inte bygga ut älvarna och att fasa ut kärnkraften så är de enda realistiska alternativen vindkraft och solkraft, säger Rikard Gebart, professor i energiteknik vid LTU.
– Vi har lärt oss att det går att producera fossilfri el på ett kostnadseffektivt sätt i stor skala och det är därför Vattenfall satsar den största delen av våra tillväxtinvesteringar på vindkraften, Mikael Nordlander, utvecklingschef för Vattenfalls industrisamarbeten.
Det är inte bara produktion av vätgas men kommer att titta på utan även lagring och transport.
– Ett förslag som dykt upp är att bygga ut en europeisk pipeline som ska täcka större delen av Europa från Gibraltar till Malmfälten, men innan dess bygger man öar av pipelines. Ett exempel som är realistiskt är en pipeline runt Bottenviken från Umeå till Raahe i Finland, säger Gebart.
Lagringen tänker man sig ska ske i pipelines, bergrum och att lagra i material som metanol och ammoniak.