Enligt reglerna inom folktandvården i Norrbotten ska ett inbokat besök avbokats i tid om patienten ska slippa straffavgiften. I tid är senast två timmar före mottagningen stänger dagen innan det inbokade besöket. Så blir patienten sjuk på natten kostar det ändå. Det är lika för alla, barn som vuxna.
– Stannar man hemma så betalar man, vi gör ingen skillnad på orsak. Tidigare har det varit lite svårt för personalen att bedöma vilka som ska slippa avgiften men nu är det lika för alla, säger Lena Norgren, enhetschef på Bergnästes folktandvård.
Hon säger också att det enda sättet att slippa avgiften vid sen avbokning är att komma på den avtalade tiden, även vid sjukdom.
- Är barnet smittbärare då behandlar vi inte utan skickar hem, då betalar man heller inte avgiften.
Ingen av de andra folktandvårdsklinikerna i Luleå säger sig be föräldrar med sjuka barn att komma in för en bedömning på plats.
Divisionschefen för folktandvården, Tomas Josefsson säger att det är ytterst sällan som den som har en tandläkartid blir sjuk på natten.
- För det första har man inte tandläkartid så ofta, det händer endast någon enstaka gång per år att någon blir sjuk samtidigt.
Han påpekar att reglerna hos tandläkaren numera är som i samhället i övrigt, har du bokat något du ska göra och sen inte kan så får du en kostnad.
– Det gäller tåg, frisörbesök, sjukhusbesök, de har samma regler.
Men riskerar inte det att slå mot dem som inte har så mycket pengar?
– Det är ingen inkomstprövning på det här, men heller inte på sjukhuset, bilbesiktningen eller hos frisören.
Tomas Josefsson håller dock med om att den som inte har så mycket pengar kanske inte bokar tågresor eller frisörbesök.
– Så kan det mycket väl vara, men du kan ha tid på sjukhuset också. Det är tråkigt när det händer, men tyvärr så blir det olyckligt ibland.
Han säger också att det är vanligt att folk ringer och säger att det har magsjuka, när mottagningen meddelar att de ändå blir debiterade så dyker de upp på den inbokade tiden.
- När folk kommer så visar det sig att det inte alls är fel på dem/barnet eller nåt och att det gått bra att behandla. Det finns diskussionsgrupper på internet där folk tipsar om hur man ska gå tillväga för att slippa betala om man glömt bort tiden eller inte kan gå till tandläkaren. Magsjuka är populärt att skylla på.
Att mottagningen ska bedöma huruvida barnet/patienten kan behandlas eller inte, så som på Bergnäsets folktandvård, är helt korrekt.
- Ska vi göra en bedömning om någon kan behandlas så måste de komma in. Påfallande ofta så har det gått alldeles utmärkt att behandla.
Är inte sjukdom en uppgift för läkare att bedöma?
- Vi är tandläkare och kan göra bedömningen om folk är behandlingsbara, vi har full medicinskt kompetens.
ingela.rasimus@norrbottensmedia.se
0920-26 29 27