Jeanette Ertas, boende i Stockholm och Sofia Lohiniva, som bor i Uleåborg i Finland, studerar sista terminen på förskollärarutbildningen som ges på distans vid Luleå tekniska universitet. I ett beslut från rektor angående de nya restriktionerna från regeringen som kom den 23 december framgår det att de moment som enligt kursplanen ska hållas på campus i möjligaste mån, ska ske där. Det har väckt protester från studenter vid tidigare tillfälle.
För Jeanette Ertas, Sofia Lohiniva och deras kurskamrater väntar så kallade campusdagar nu i vår. Flera i klassen känner oro inför dessa. Jeanette Ertas ska dessutom läsa en kurs som hon har kvar från tidigare år, som kräver närvaro på universitetet under fyra dagar i sträck i två olika omgångar. Bara flygresorna från Stockholm känns som en onödig risk, konstaterar hon.
– Den kursen gick helt på distans under förra terminen. Nu står det också på universitetets hemsida att den som har minsta symtom inte kommer in på campus. Jag har bokat flyg och hotellrum, vad händer om jag plötsligt skulle bli sjuk?
Sofia Lohiniva påpekar att det är mycket som står på spel sista terminen. Den som smittas och insjuknar riskerar att inte kunna slutföra vissa kurser och kan i värsta fall missa examen till våren.
– På vår utbildning är vi studenter från hela landet. Jag kommer från Finland. Okej, det kanske går att se till så vi håller distans vid in- och utpassering i lokalerna, men vad händer när vi ska samlas för att äta lunch?
– Jag frågade min lärare om jag verkligen måste åka upp för att få göra kursen. Jag fick till svar att vi får munskydd, visir och handskar på plats. Det är en kurs som handlar om estetiskt lärande, det känns sådär att jag ska behöva dölja ansiktet, säger Jeanette Ertas.
Ökad isolering och depression som en följd av distansstudier, är inget problem för dem som ju valt denna studieform, menar de.
De har inte träffat sina kurskamrater sedan strax innan pandemin bröt ut för snart två år sedan.
För Sofia Lohiniva kan det bli särskilt besvärligt, då hon måste passera gränsen mellan Finland och Sverige. Båda tycker att de som ändå studerar på distans bör lämna utrymme åt de som går utbildningar på campus i första hand.
– Varför vill man dra dit onödigt många när det inte behövs?, undrar Jeanette Ertas.