Direktflyget till London läggs ner

Direktflyget mellan London och Luleå blev ingen succé och SAS lägger ner linjen efter bara en säsong. De goda nyheterna kommer i stället från Frankrike.

SAS lägger ner sin direktlinje mellan London och Luleå och etableringen blev endast ettårig. Däremot kommer det gå dubbelt så många flyg mellan Frankrike och Luleå kommande vinter.

SAS lägger ner sin direktlinje mellan London och Luleå och etableringen blev endast ettårig. Däremot kommer det gå dubbelt så många flyg mellan Frankrike och Luleå kommande vinter.

Foto: Johan Nilsson / Scanpix

Luleå2023-05-29 12:00

Redan i mars 2020 kunde vi avslöja planerna på ett direktflyg mellan London och Luleå. Förhoppningen var att britter skulle boka flyget för att uppleva Luleåområdet vintertid och flyget innebar dessutom att Luleåbor och norrbottningar kunde boka en weekend i London med direktflyg på fredag och hemresa måndag.

Men trots de fina flygtiderna har beläggningen inte varit nog hög för att SAS ska fortsätta. 

– SAS klev in och satsade en säsong men har meddelat att de inte har möjlighet att köra en till. Det är givetvis tråkigt, säger Ann-Christin Viklund, flygstationschef Luleå airport som tror att den hackiga starten påverkat de brittiska turoperatörernas möjligheter att sälja in resepaket till Luleå.

Om den engelska linjen tagit stryk har däremot Luleås Frech connection, direktflyget till Paris, haft en stark debutvinter. Så pass stark att franska researrangören Quartier Libre väljer att dubbla antalet turer till Luleå airport nästa vintersäsong.

– Det har varit väldigt lyckat och otroligt välbokat med många resande, säger Ann-Christin Viklund.

De franska gäster som kommit med flyget från Paris har bott på Scandic i Luleå och alla aktiviteter har hållits i Luleå. Det nya flyget innebär att ett nytt familjeanpassat koncept läggs till där gästerna bor på Pite havsbad och aktiviteterna utgår från havsbadet.

Nytt är även att vissa franska flyg kommer gå från Bordeaux, Mulhouse, Nantes och Marseille. Flygen går mellan 15 december och 24 mars kommande vintersäsong.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!