Dörrarna till förhandlingsrummen har öppnats runtom i länet. Ut kliver företrädare för nya och på sina håll otippade politiska allianser.
– Ett måste för att få ihop majoriteter eftersom Socialdemokraterna tappade stort i valet. I vissa kommuner har oppositionen haft som medveten strategi att lansera regnbågskoalitioner för att få maktskiften. På andra håll tvingas samarbeten fram för att Socialdemokraterna förlorat egen majoritet, säger Charlotta Söderberg, statsvetare vid Luleå tekniska universitet.
I det traditionellt starka S-fästet Piteå bedöms skolnedläggningarna ha gett stort avtryck i valresultatet. Nybildade Skolpartiet knep ett mandat i fullmäktige.
– De styrande kan ha vant sig vid att behålla makten oavsett prioriteringar. De kan ha blivit dåliga på att förklara varför besluten fattas. Politik innebär svåra och ibland obekväma prioriteringar. Men med det följer ansvaret att förklara varför man prioriterat som man gjort, säger Söderberg.
Gällivare är en kommun där oppositionen går över blockgränserna i syfte att knuffa ut Socialdemokraterna. Moderaternas Lars Alriksson flörtade vilt redan i valrörelsen.
Hur ska ni lyckas samarbeta?
– Att få igång samhällsomvandlingen och upprusta samhället är i grunden ingen ideologisk fråga, menar Alriksson.
Och det är just det där med ideologi kontra sakfrågor som, enligt Charlotta Söderberg, är balansakten i en regnbågskoalition.
– Hur det går återstår att se. I tidigare regnbågskoalitioner i Norrbotten har vi sett att det hänger på att personer pratar ihop sig och hittar fungerande vägar till kommunikation.
När partiernas profilfrågor ska hanteras sätts hållfastheten på prov.
– Uppstår det kniviga lägen kan det vara svårt att behålla stabiliteten. Det kan vara avvägningen att stå fast i en idelogisk fråga eller visa att man är beredd att ge och ta. Som parti gäller det också att inte tappa sin identitet, säger Söderberg.
I Överkalix lanserade koalitionen Överkalix framtid sitt samarbete redan för ett år sedan. I andra kommuner har partierna velat vänta till efter valet.
Om man röstat på ett parti som sedan regerar med ett parti man inte gillar – är det ett svek?
– Det är en realitet att man måste hitta en majoritet efter valet. Går det inte att hitta traditionella koalitioner måste man söka regnbågskoalitioner. Det är snarare ansvarsfullt.