En sökning digitalt visar att det anordnas hela elva julmarknader inom kommunen, där den allra första tjuvstartade och revs av redan den nionde november.
Den tog plats på Melderstein Herrgård, i Råneå. Arrangören, Linda Johansson, berättar att man ville vara först ut.
– Ja, nästa lediga helg jag har då krockar det med många andra marknader som är kring Luleå. Vi brukar alltid köra den här helgen, då får man de säljare man vill ha och mycket besökare. Det är många som är sugna, berättar Linda.
Trots det tidiga datument och att det inte låg någon snö på marken så verkar julkänslan ändå ha infunnit sig då marknaden slog rekord i antal besökare.
– Det gjorde den. Det var över 2 600 personer där på lördagen och drygt 900 på söndagen. Det var nog några hundra mer än vanligt.
Julmarknaderna är annars utspridda över i stort sett hela kommunen från Brändön och Råneå i norr till Alvik och Ersnäs i söder.
Det ständiga dragplåstret är dock Friluftsmuseet Hägnans julmarknad. Årligen lockas drygt 9 000 personer till marknaden som trots att det är den enda med entréavgift också är den mest välbesökta.
– Julmarknaden är vårt största evenemang så vi har laddat för den i flera veckor. Vi har tänkt jul hela hösten egentligen. Sen hoppas vi så klart att det ska bli lite snö, berättar Matilda Lång, samordnare på Friluftsmuseet Hägnan.
I år har entréavgiften höjts från fjolårets 30 kronor vid förköp och 50 i entrén till 40 respektive 60 kronor. För barn under 18 år är entrén gratis. Hanna Ringbjer, enhetschef på museet, berättar att priserna påverkats av inflationen, men att man fortsatt vill hålla det billigt för att det ska vara tillgängligt för så många som möjligt.
– Det är därför vi försöker att hålla det på en väldigt låg nivå. Att vi tar en avgift för marknaden är för att det är en förutsättning för att vi ska kunna genomföra den. Det är kopplat till att det är ett väldigt stort evenemang. Skulle det vara så att det blir ett överskott så går det oavkortat tillbaka in i verksamheten, säger hon.
Programmet för julmarknaden är traditionellt, men årets upplaga bjuder på ett nygammalt besök.
– Vi har en favorit i repris och det är kloka gumman i torpet. Mor Hulda har haft ett uppehåll i några år i samband med att vi har renoverat torpet, men nu är hon tillbaka och kan ge lite goda råd och berätta om hur man firar jul i en lite enklare miljö, säger Matilda Lång.
Runt 90 knallar samlas på marknaden, men de tillåts inte att sälja vad som helst. Det finns vissa regler.
– I och med att marknaden är kopplad till den museala miljön så har vi vissa produktkriterier. Den har en gammaldags prägel så det får gärna vara hantverk, hembakat och delikatesser, men man ska undvika modernare material i den mån det är möjligt. Uppfyller man inte de kraven så kan man bli nekad.
Årets julmarknader i Luleå kommun
9-10 november: Julmarknad på Melderstein Herrgård, Råneå.
23 november: Julmarknad på restaurang Helmers, Alvik.
23 november: Julmarknad på Ralph Lundstengården, Ersnäs.
24 november: Julmarknad på Brändön.
24 november: Advents och Julmarknad på Rutviks bygdegård.
30 november: Julmys och Hantverksmarknad, Kronan kultur- och företagsby.
1 december: Julmarknad och Skyltsöndag, storgatan.
7-8 december: Julbazar och marknad, Sunderby folkhögskola.
7-8 december: Julmarknad på Hägnan.
14 december: Julmarknad i Mjölkuddskyrkan.
14 december: Julmarknad på Hertsön.