Digidetox: Petra tog makten över sina sociala medier

När sociala medier gav henne mer ångest än glädje valde Petra att stänga ner Facebook och Instagram. Efter den digitala detoxen kom hon på hur apparna skulle bli hennes vänner istället för fiender.

Kardemummabullen smakar gott, men först har den fotats. Petra Karp Gidlöf har återtagit sina sociala medier, och nu mår hon inte längre dåligt över dem.

Kardemummabullen smakar gott, men först har den fotats. Petra Karp Gidlöf har återtagit sina sociala medier, och nu mår hon inte längre dåligt över dem.

Foto: Birgitta Lindvall Wiik

Luleå2020-06-21 10:30

Någon vill bryta sitt spelberoende, en annan kollar hela tiden sina mejl, en tredje vill bli fri från sitt ”fear of missing out”, det vill säga rädslan att missa något. Deltagarna vid en digital detoxcamp har ett gemensamt: de vill bryta sitt digitala beroende!

Dygnet runt blir vi påminda om vilka fantastiska liv alla lever och allt kul vi missar. Vi blir uppdaterade om grannars, vänners och arbetskamraters roliga fester, goda middagar, träningspass och snyggt stajlade hem. Och vi får inte nog! Hela tiden ska Facebook och Instagram uppdateras.

– Så var det för mig. Jag hade mobilen i handen nästan hela tiden. Eftersom jag är yogalärare följde jag många andra yogis. Men istället för att bli inspirerad blev jag stressad och mådde dåligt av deras konton.  När jag såg alla snygga bilder på avancerande positioner kände jag mig otillräcklig, säger Luleåbon Petra Karp Gidlöf, 40, och berättar att hon till slut mådde så dåligt av att jämföra sig med andra att hon släckte ner sina sociala medier.

Men nu är hon tillbaka på både Facebook och Instagram. Hon har tagit kontrollen över sina sociala medier.

– Det var under en digital detoxcamp på en kursgård i Västerbotten som jag kom underfund med hur jag ska hantera dem. Sociala medier är trots allt bra kanaler för att nå ut med budskap. 

Kursgården Villa insikt, utanför Burträsk, drivs av den före detta Malmbergsbon Karina Dilucia. Hon är psykiatrisjuksköterska och är den första i Sverige att erbjuda kurser i digital detox.

– När vi kom dit fick vi börja med att lämna ifrån oss mobiler och andra digitala enheter. De låstes in i ett skåp. Redan då minskade stressen. Helgen bjuder på allt ifrån skogspromenader till workshops och det ges tillfälle att fundera kring hur vi nyttjar dygnets 24 timmar. Målet är att vi ska lära oss att göra medvetna val i det digitala användandet.

För Petra blev samtalen i gruppen en ögonöppnare och nu kan hon välja bort mobilen en hel helg för att fokusera på att umgås med man och barn. Hon har valt att avfölja personer vars konton får henne att må dåligt och har tagit kommandot över sitt eget innehåll. Hon behöver inte efterlikna andras konton.

– Jag tror att alla skulle må bra av några teknikfria dagar. Det är nyttigt att bli medveten om hur man använder mobiler och datorer – och baksidan med att ständigt vara uppkopplad. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!