Dieselhärvan - jättelikt miljöbrott

Dieselhärvan ser ut att svälla till ett jättelikt miljöbrott.
– Det är det värsta jag har sett, säger Git Hägglund, kriminalinspektör hos polisen.

HEMSK SYN. Git Hägglund, kriminalinspektör och expert på miljöbrott, har aldrig sett något liknande än det hon ställdes inför på fastigheten utanför Luleå.

HEMSK SYN. Git Hägglund, kriminalinspektör och expert på miljöbrott, har aldrig sett något liknande än det hon ställdes inför på fastigheten utanför Luleå.

Foto:

Luleå2013-09-23 16:13

Videon är inte längre tillgänglig

Det var för tre veckor sedan som polisen slog till mot en fastighet utanför Luleå. En 43-årig man och en närstående kvinna till honom togs med av polisen. Paret häktades och mannen som av polis och åklagare betecknas som huvudmisstänkt, sitter fortsatt frihetsberövad för dieselstölder i miljonklassen. Kvinnan släpptes efter en vecka men misstankarna om delaktighet kvarstår mot henne.

Kuriren kan i dag avslöja att 43-åringen även misstänks för grovt miljöbrott.

Två åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Stig Andersson och Jan-Olof Andersson, leder förundersökningen mot honom när det gäller det misstänkta miljöbrottet.

Vid tillslaget i slutet av augusti insåg poliserna direkt att den huvudmisstänktes gård var en miljöbomb. På gården trängdes behållare av olika slag med varandra, fulla av vätskor och 130 bilar. Totalt handlade det om 12.500 liter vätskor. Poliserna fann också 90 liter livsfarlig gas.

– Det var väldigt mycket. Det är det värsta stället jag har varit på, hittills. Jag vet inte hur mycket det var men räddningstjänsten har gjort en uppskattning, säger Git Hägglund, kriminalinspektör och miljöbrottsexpert hos polisen.

Enligt uppgift misstänker polisen att ett stort antal bilar har grävts ner. 23 prover till en kostnad av drygt 6.000 kronor styck togs från gården under tillslaget. Prover som nu analyseras på Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL.

Det handlar om prover tagna av vätskor men även från marken och i ett större hål som grävmaskin ordnade på fastigheten.

– Det här blir en längre process. Vi vill inte rota för mycket och orsak ytterligare miljöstörningar på grund av det, säger miljöåklagare Stig Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om