Dialogen kom helt av sig

Det skulle bli en dialog med Luleå kommuns tekniska nämnds arbetsutskott samt de politiska partierna i övrigt, men nästan ingen dök upp.
Svartöstadens intresseförening fick ställa in sitt möte.
Men man ger sig inte - nytt möte ska utlysas och den stående frågan - varför man ska riva fullt fungerande och i ett kulturhistoriskt intressant område belägna hus, kräver man svar på.

LULEÅ2006-05-19 06:00
Föreningen hade på ett tidigt stadium inbjudit Tekniska nämndens arbetsutskott till dialogen liksom gruppledarna för partierna i kommunfullmäktige. Arbetsutskottet kunde dock inte komma på grund av en resa, och av gruppledarna och andra politiskt aktiva fanns bara miljöpartiets Annika Eriksson och Rättvisepartiets Jonas Brännberg på plats för att diskutera med Svartö­stadsborna som hade samlats på Blackis.

Först ja - sen nej
Men pressen var där och medlem­marna i föreningen passade på att fundera högt över tingens ordning när det gäller de fyra husen på Sandgatan med fyra små tvårummare i varje, billigt och trivsamt och inte precis på tröskeln till SSAB vilka enligt uppgift först sade ja men sen nej till att låta husen vara kvar.
-Det måste ha gått någon form av prestige i den här frågan menar Annika Eriksson och Lars Drugge, intresseföreningens ordförande. De noterar också att byggnadsnämndens ordförande P-G Isaksson i ett tidigare stadium var positiv till att låta husen vara kvar men nu också svängt.
- Det är så märkligt allt det här. När byggnationerna av villorna på Svartöbrinken var aktuell då sade SSAB också nej men då beslutade kommunen sig för att det gick bra och så blev det. Nu säger kommunen att man inte kan gå emot SSAB i den här frågan men då gick det bra, säger Lars Drugge och förklarar att han och medlemmarna inte förstår logiken.
Han funderar vad det är som gör att kommunen lagt sig platt för SSAB i denna frågan men samtidigt exempelvis berättar att "man gav SSAB en riktig match" om fjärrvärmeavtalet. Vad är det som gör att man inte vill låta fyra, visserligen lite slitna men trivsamma billiga hus få stå kvar. Och detta samtidigt som det är bostadsbrist i Luleå, och brist på lägenheter för människor med tunna plånböcker.
-De här husen står ju inte heller nära järnverket, det finns hus som står mycket närmare och de får stå kvar och man bygger villor här intill, kommenterar de boende.
Medlemmarna i intresseföreningen är också konfunderade över alla felaktiga uppgifter de fått från kommunen omkring rivningsbeslutet. Att husen inte skulle kunna stå kvar för att SSAB inte accepterar någon ändring av detaljplanen exempelvis. - Vi har själva bekostat ett juristutlåtande som säger att det kan dom. Och det finns dessutom köpare om kommunen nu vill sälja. Denne har sagt att han vill köpa och rusta husen, han äger andra hus som han rustat alldeles här intill, förklarar Svartöstadsfolket.

Svårt ändra beslut
Att Norrbothniabanan skulle komma rykande och ta sin väg över platsen, en alternativ dragning av fem, ter sig osannolikt för dem och att SSAB skulle vara intresserad av att expandera åt söder är heller inte troligt enligt Svartöstadsföreningen. Så inget talar egentligen för att husen står ivägen, och folk vill ju bo där. Så vad handlar allt om? frågar sig Svartöstadens intresseförening. Nu tar de nya tag och går vidare i kampen. Redan den 24 maj tas beslut om rivning i Tekniska nämnden.
- Blir det ett rivningsbeslut där blir det svårt att ändra på det. Det är nu det gäller säger folket i Svartöstaden och hoppas på att det blir politisk majoritet för att husen får vara kvar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om