Christina Lindmark är född och uppväxt i Surahammar, Västmanland. Det blev studier med textilformgivning som specialitet vid Konstfack i Stockholm. Fortsatte i Stockholm som egen företagare. Men sedan blev det Kiruna och Norrbotten från och med 1970.
I Kiruna var hon föreståndare för Norrbottens Hemslöjdförenings butik. 1971 blev det jobb med samma arbetsgivare i Luleå.
Och 1972 utsågs hon till länshemslöjdskonsulent. Ett jobb som hon hade fram till 2004.
Hur upplevde du när hemslöjdsföreningen i länet lade ned alla sina butiker 1998?
- Det var tråkigt att vi då inte längre kunde hjälpa alla konsthantverkare, slöjdare, väverskor och andra med att sälja deras verk. Men det gick dåligt med ekonomin och de styrande i hemslöjdsföreningen hade inget annat val, säger Christina Lindmark.
Har äntligen tid
- Nu är jag inne på mitt 70:e år och har äntligen fått tid att börja tillverka mina riktigt egna vävar. Hemma på kammaren har jag tre vävstolar. Dessutom blir det en hel del stickning, virkning och broderi.
- När jag jobbade som länshemslöjdskonsulent var mitt jobb att inspirera andra att tillverka mina alster. Jag svarade för formgivningen och väverskor, både hemmavid och i vävstugor, för att inte tala om Gammelstads Handväveri, tillverkade vävnaderna. När mina formgivningar framställdes kunde det handla om tiotalet verk av samma motiv, när de såldes till allmänheten. Vid beställningar av myndigheter, företag, organisationer och även privata så handlade det som regel om endast ett verk av samma motiv.
Det känns skönt
- Som nämnts fick jag själv aldrig göra färdigt mina alster. Men nu finns både tid och möjlighet att vara med i alla leden av skapandet. Och det känns skönt, säger Christina Lindmark.
När andra tillverkat dina vävnader har då inte ditt namn synts?
- Oftast har min signatur
C L, synts på framsidan.
På lördag öppnar din första utställning. Hur har den kommit till?
- Ja, det är min första egna utställning. Tidigare har jag varit med många gånger i olika samlingsutställningar. Det här började för drygt ett år sedan. Jag fick då en förfrågan via telefon av Ulf Renlund från Norrbottens museum. Svarade ja, utan betänketid.
Deckarjobb
- Sedan har det varit en hel del deckarjobb för både Ulf och mig att hitta igen de vävar jag önskat få med. Ulf har fått ringa runt för att låna in mina verk. Och nu är i princip allt pusslande med hur allt ska hänga i stort sett klart, berättar Christina Lindmark, när vi träffar henne i utställningslokalen på torsdagseftermiddagen.
Vad är det för verk som finns med i utställningen?
- Det är främst vävar och från hela min tid som konstnär. Jag har ofta inspirerats av de starka färgerna i naturen i Norrbotten. Speciellt då har höstfjällen påverkat mig.
Vilka tekniker har använts i den textilkonst du visar?
- När det gäller vävnaderna så handlar det om gobelängs- och röllakansteknik. Det finns med stickat, virkat, vanliga bordslöpare och lite broderi, summerar Christina Lindmark.