Det vänder uppåt för skogsbruken

Skogsbranschen har stått sig bra genom lågkonjunkturen och nu tror skogsägarna att det vänder. Det visar 2009 års upplaga av Skogsbarometern.

TROR PÅ FRAMTIDEN. Lars Degerman, skogsägare i Råneå, är optimistisk.

TROR PÅ FRAMTIDEN. Lars Degerman, skogsägare i Råneå, är optimistisk.

Foto: Ulrika Vallgårda

Luleå2009-11-20 06:00
- Jag tror att skogspriserna är på väg upp, men de kommer nog inte upp i de nivåerna som vi hade 2007, säger Lars Degerman, skogsägare i Råneå.Och han är inte ensam. Enligt Skogsbarometern, som är en årlig rapport om det aktuella familjeskogsbruken gjord av Swedbank coh LRF Konsult Skogsbyrån, bedömer tre fjärdedelar av skogsägarna att priserna på timmer ska stiga inom ett år. Även skogsindustrin har drabbats av vikande lönsamhet under 2009. Priserna på sågade trävaror hade sin topp sommaren 2007 och fram till i våras hade priserna mer än halverats. Sju sågverk har lagts ner i Sverige och många av de återstående har fått dra ner sin produktion. Nu i höst har däremot priserna sakta börjat gå upp igen och sågverken går för full kapacitet på de flesta håll.- En orsak kan vara den stimulans som ROT-avdraget ger, säger Greger Sundkvist vid LRF Konsult i Norrbotten.Priset på pappersmassa har däremot inte ökat lika mycket för svenska producenter.- Det beror på att den prissätts i US dollar, som försvagats mot den svenska kronan, säger Tomas Lejon vid Swedbank i Luleå.Långsiktigt kan man befara att konkurrens från de nya elektroniska medierna kan leda till ytterligare en försvagning av efterfrågan på pappersmassa.Största näringsgrenen
Som nettoexportör är skogsbranschen återigen landets största näringsgren.- Försvagningen av den svenska kronan i samband med finanskrisen har räddat den svenska skogsindustrin från den negativa effekt som till exempel den finska skogsindustrin har upplevt, säger Tomas Lejon.Ett annat skäl till att skogsägarna klarat sig genom lågkonjunkturen är att en stor andel inte har lån på sina fastigheter, som flertalet har ärvt eller köpt av av släktingar.- De behöver inte förhålla sig till någon ränterisk.Det som undersökningen också visar är att intresset för framställning av vindkraft och även av etanol och metanol har minskat.- Vindkraften är en kostsam investering. Bara att göra en vindmätning på den aktuella platsen kan kosta uppåt en miljon kronor att göra, säger Greger Sundkvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om