En rad forskare har skrivit till regeringen och begärt att den ska ändra beslutet att kalla hem Oden till kommande vintersäsong. De menar att det hotar pågående miljöforskning och riskerar det förtroende Sverige har inom forskningen och särskilt polarforskningen.
De tar också fram det svar infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärd gav på en fråga om Oden från vänsterpartisten Jonas Sjöstedt. Han tyckte att svenska isbrytare borde finnas på hemmaplan när behovet var som störst.
Ministern svarade att hon inte tänkte ta hem Oden och att uthyrningen till polarforskningen var en god affär. I svaret, som gavs i december förra året, fanns en liten reservation för att förhållandena skulle ändras.
Och det har de gjort nu, anser Sjöfartsverket.
Ettårskontrakt
- Vi har en strategi för isbrytningen som vi utformat i samarbete med industrin och nu ser vi att vi behöver ökade resurser i framtiden, säger Tomas Årnell, chef för Sjöfartsverkets rederi. Vi har noga påtalat att förhållandena kan ändras och det är därför vi bara skrivit ettårskontrakt för uthyrningen av Oden. Från amerikanskt håll har de av samma skäl inte velat ha längre kontrakt.
Odens huvuduppgift under uthyrningen till amerikanska naturvetenskapliga forskningsrådet, NSF, har varit att bryta en ränna till den största antarktiska forskningsstationen McMurdo, där mer än 1.000 personer arbetar. De svenska forskarna menar att beslutet att ta hem Oden medför orimliga konsekvenser och de vädjar till regeringen att ändra sig och ge Sjöfartsverket nya direktiv.
Kontrakt med Finland
Årnell har förståelse för forskningens önskemål om att kunna utnyttja Oden.
- Men vi konstaterar att Oden behövs för att vi ska kunna fullfölja vårt uppdrag. Om regeringen anser att Oden hade behövts bättre i forskningssammanhang hade vi fått lösa det också. Då blir servicen till industrin sämre, men det hade då inte varit Sjöfartsverkets ansvar.
Beroende på hur isvintern utvecklar sig, kan det bli så att Oden i stället för Antarktis får bryta is i Finland. Sjöfartsverket är på väg att teckna kontrakt med Finland om det.
Underhållsarbete
- Vi har ett samarbete med Finland om isbrytningen och om vi inte har uppdrag för Oden är det bra om vi kan hyra ut henne till Finland, säger Tomas Årnell.
När det gäller isbrytarna, som ligger i Luleå, så genomgår de underhållsarbete som ska förlänga deras livstid ett 20-tal år.
- Vi byter rörsystem och gör en del miljöförbättringar, säger Tomas Årnell. Skrov och maskiner är i gott skick.