Det som göms i snö ...

Forskning visar att snö innehåller mycket föroreningar. Men sedan i höstas forskar en grupp på LTU om hur snön kan tippas på miljövänligare sätt. I vår hoppas man ta de första snöproverna.

Luleå2016-01-28 06:00

Luleå har sin snötipp på Porsön. Där dumpas det årligen omkring 250 000-350 000 kubikmeter snö. Men i andra kommuner runtom i landet ser lösningarna för att hantera snön annorlunda ut, och i september i fjol drog ett forskningsprojekt på LTU igång kring hur snö kan tippas på miljövänligare sätt i städer.

– Det grundar sig i att man inte får dumpa snö i vatten, för snö räknas som fast avfall. Däremot finns det kommuner och de som handhar snön som kan begära dispens och få dumpa snön i vatten. Stockholms hamnar är en av dem. De vill titta på andra möjligheter till snöhantering men också veta mer vad som händer med föroreningarna beroende på vilken typ av snöhantering man använder, säger Helene Österlund, kemist och forskare inom dagvattenkvalité på LTU.

Anledningen till att forskningen görs på LTU och inte på Stockholms universitet är att LTU har "fokus på forskning inom dagvattenkvalité och snöhantering", enligt Österlund.

På vintern, när föroreningar som tungmetaller och PAH-er från bland annat biltrafiken inte längre kan spolas bort av regnet, börjar de ackumuleras.

– Sedan, när snön smälter eller när vi flyttar snön följer föroreningarna med. Men smältningen är en mycket kortare period än tiden då föroreningarna har byggts upp, vilket gör att man får en smutspuls på våren. Man har ofta mycket högre halter i det avrinnande dagvattnet från snön. Men när man dumpar snön i vattnet, då dumpar man ju alla föroreningarna i vattnet som finns i snön.

När en doktorand rekryterats till gruppen ska de första proverna tas. Enligt Österlund blir det "så fort som möjligt".

– Vi kommer att ta snöprover och vi kommer att ta prover på dagvatten. Då kommer vi välja ut ett par områden som vi följer under en årscykel.

Men snöproverna tas inte förrän tidigast i vår.

– Förhoppningsvis går det att göra någonting här i slutet av snösäsongen. Det vi vill se är vart föroreningarna tar vägen beroende på hur man behandlar snön, om man lägger den på hög eller stoppar den i vattnet och vad som händer när snön smälter.

Hur ser framtidens snöröjning i Luleå ut tror du?

– Det vågar jag inte sia om.

NCC har ju byggt ett snöreningsverk i Oslo. Finns det tankar kring det här också?

–  Man tycker ju att det är ett häftigt projekt. Men jag tror att man måste titta på många olika möjligheter. I Luleå ser det helt annorlunda ut än i de större städerna i södra Sverige, där marken är dyrare. Att spara platser att lägga upp snö när det kanske inte ens kommer snö blir ju också en dyr lösning.

Forskningsprojektet med titeln "Hållbar snöhantering i urbana miljöer. Skattning och hantering av skadlig miljöpåverkan", löper under tre år och ska vara klart 2018.

LTU, Luleå kommun, Örnsköldsviks kommun, NCC och Stockholms hamnar är involverade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!