Det ska öppna stängda vårdavdelningar

Landstinget vill fylla på med fler skallar i vården, detta för att öppna stängda vårdplatser igen. Men de nya är inte vårdpersonal.

Nygamla yrken. Vårdpersonalen måste frigöras för vårduppgifter och därför drivs nu ett pilotprojekt för vårdnära serviceyrken i landstinget.

Nygamla yrken. Vårdpersonalen måste frigöras för vårduppgifter och därför drivs nu ett pilotprojekt för vårdnära serviceyrken i landstinget.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2015-06-02 17:40

Landstinget kallar det vårdnära service och innebär att icke vårdutbildad personal avlastar sjusköterskor och undersköterskor med arbetsuppgifter.

Detta är en rikstrend som dock leds av Norrbotten. För några dagar sedan var 16 andra landsting i länet för att studera det pilotprojekt som startades i oktober förra året.

Lisette Sällström på division Service är projektledare.

– Vi upplever en minskande mängd undersköterskor. Och ska vi klara den enorma brist vi står inför måste vi göra något, säger hon.

Projektet har bedrivits på fyra respektive två avdelningar på sjukhusen i Kalix och Sunderbyn. Lite senare i år utökas försöket i Sunderbyn och omfattar då 33 medarbetare som arbetar med kost, patienttransporter, förråd samt städ och hygien.

– De arbetar integrerat med vården och med alla delar av uppgifterna. Vilket är viktigt, säger Sällström.

Hon tror att det ska skapa fler händer inom vården genom att locka dit personer utan vårdutbildning.

I höst ska försöket avslutas och då ska politikerna ta beslut om det ska läggas ned eller införas på alla sjukhus. Lisette Sällström tror på det senare.

– Vi har fått mycket positiv feedback och på sikt kommer det att spara mycket, säger hon och tillägger:

– Dessutom måste vi ju hålla vårdplatserna öppna och inte stänga ner dem på grund av personalbrist, som vi gör i dag. Jag hoppas vårdnära service på sikt kan bidra till att stängda vårdplatser kan öppna igen.

I morgon: Vad säger facket?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om