Det är inte bara i städerna som antalet krogar med alkoholrättigheter vuxit oerhört snabbt. För 30 år sedan fanns det en krog i Övertorneå som fick servera alkohol till sina gäster – i dag finns det tolv.
Exemplet är inte extremt, Arjeplog har under samma tid gått från 3 till 22 serveringar med rätt att servera alkohol. Utvecklingen i länet är densamma som i landet, det visar en jämförelse som publiceras av SVT på torsdagen. Antalet tillstånd har tredubblat på 30 år och ökningen är lika stor i Norrbotten, lite drygt till och med.
Alkohollagen har ändrats så att kommunerna inte längre som förr gör något alkoholpolitiskt ställningstagande när de behandlar ansökningar om tillstånd. Uppfyller man villkoren får man tillstånd.
Serveringar behöver inte heller längre servera varm mat för att få alkoholtillstånd. I dag är det inte ovanligt att gatukök, sushiställen och kaféer får sälja öl och vin. I Norrbotten finns ännu inga matbutiker med serveringstillstånd men det är väl bara en tidsfråga, det förekommer på andra håll.
Men det finns en kommun där antalet tillstånd minskat. Överkalix har visserligen dubbelt så många serveringar med alkoholtillstånd i dag än för 30 år sedan – fyra mot två. Men för tio år sedan fanns det sju tillstånd i kommunen.
Arjeplog är länets krogtätaste kommun sett till alkoholtillstånd per invånare, där går det en krog på var 140:e Arjeplogare. Även Jokkmokk har där en mycket hög siffra.
Utvecklingen ses med viss oro bland de som sätter likhetstecken mellan god tillgänglighet och ökande alkoholskador.