"Det roligaste är att se deltagarnas utveckling"

Företaget Runacademy Sweden, som arrangerar träningspass inom löpning på ett flertal orter i Sverige, har dragit i gång en ny termin. "Under pandemin har vi sett en uppgång av antalet deltagare", säger Nina Lintzén, löpcoach i Luleå.

Runacademy har dragit i gång en ny termin med löpning. Under hösten hålls 15 pass.

Runacademy har dragit i gång en ny termin med löpning. Under hösten hålls 15 pass.

Foto: Runacademy Sweden

Luleå2022-09-09 16:29

De som anmält sig delas in i träningsgrupper som leds av löpcoacher och kan delta fysiskt eller göra träningsutmaningar på nätet.

– Syftet med löpargruppen är att sprida kunskap, inspiration och gemenskap samtidigt som deltagarna hjälper till att peppa varandra, säger Nina Lintzén, en av löpcoacherna på Runacademy i Luleå.

I Luleås löpargrupp är det vanligtvis 50-70 deltagare som delas in i grupper utifrån sin individuella nivå, berättar hon. 

Deltagarna i Luleå träffas på Ormberget varje tisdag och passen inleds med en uppvärmning som följs av löpskolning och löpteknik innan ett moment med intervaller.

– Nybörjargruppen har sitt eget upplägg. De springer inte intervaller utan varvar mellan jogging och gång. Målsättningen är att de ska kunna jogga fem kilometer vid terminens slut.

Nina Lintzén berättar att hon märkt ett ökat intresset för löpning under coronapandemin.

– Många arbetade hemifrån under pandemin och kanske tyckte det var lättare att bege sig ut på lunchen. Jag tror att många också ville ta sig ut eftersom de inte fick den vanliga motionen de brukade få när de cyklade eller gick till och från jobbet. Vi har fått många nya deltagare.

Under tisdagen hölls ett prova på-pass på Ormberget där deltagarna fick se hur passen är uppbyggda. Den grupp som deltagarna hamnar i första gången behöver inte vara samma som de senare springer i. Grupperna förändras med deltagarnas utveckling, berättar hon.

– Vi har deltagare som varit i nybörjargruppen och haft som mål att kunna springa fem kilometer och nu är i någon av de högsta löpargrupperna och springer milen på ungefär 50 minuter. Under terminens gång kan man byta grupp, antingen till en med snabbare löpare eller en med mindre erfarna löpare. Om man exempelvis är lite förkyld så kan man gå ner ett steg den gången och sedan gå upp igen.

Vad är det bästa med att vara löpcoach?

– Det roligaste är att se deltagarnas utveckling. När man ska gå ut själv och springa så är det lätt att man inte riktigt tar i. Det blir ofta bättre om man peppar varandra, säger Nina Lintzén.                                                                                                                                  

Nina Lintzén är löpcoach på Runacademy i Luleå.
Nina Lintzén är löpcoach på Runacademy i Luleå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!